Спецчасти щурмуваха барикадите на "Таксим" (галерия)

OFFNews 11 юни 2013 в 09:49 7284 11

Спецчасти щурмуваха площад Таксим в Турция.
Спецчасти щурмуваха площад Таксим в Турция.

Спецчасти и полиция щурмуваха рано тази сутрин площад "Таксим" в Истанбул, за да разчистят барикадите. 

10.35 ч. - Близо 100 протестиращите правят жива верига пред полицията, но обхващат само малка част от площада. 

10.00 ч. - Присъстващи на площада информират, че полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, а протестиращи й отвръщат с "Молотов" и пиратки. В. "Хюриет" съобщава за поне двама ранени демонстранти. Единият е в безсъзнание, вероятно припаднал. Другият ранен разказал пред вестника, че полицията насочила сълзотворен газ в лицето му и когато побягнал, капсулата с газа ранила крака му.

Какво се случи по-рано:

Турската полиция е навлязла около 7:30 ч местно време в района на площад "Таксим" в Истанбул, където вече две седмици граждани провеждат демонстрации срещу плановете за реконструкция на близкия парк "Гези". Официалната версия е, че операцията е за разчистване на плакати и знамена от статуята на Ататюрк и от намиращия се на площада културен център.

СиЕнЕн-Тюрк информира за спорадична употреба на сълзотворен газ. Полицията е щурмувала барикадите на протестиращите, за да разчисти площада. ”Скай нюз” съобщава, че се е стигнало до сблъсъци на полицията с демонстриращите.

Полицаите от силите за бързо реагиране са били докарани на площада с 20 автобуса. По данни на Ройтерс и Асошиейтед прес в района са разположени няколкостотин служители на реда.

Полицаите, оборудвани с каски и щитове, се готвят да раздигат барикадите, издигнати от демонстрантите. Протестиращи са заели позиции до барикадите и се подготвят за възможна намеса на полицията.

В понеделник турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че търпението му има граници. Изказването му беше направено по повод поредния ден на протести в Турция с искане за оставката му. "Ние сме търпеливи и ще бъдем търпеливи, но търпението ни си има граници, заяви Ердоган пред привържениците си в столицата Анкара. Събралото се множество посрещнало премиера с викове “Ще жертваме живота си за теб, Тайип”. Ердоган няколко пъти нарече протестиращите "терористи".

В същото време най-малко двама души бяха ранени при поредния протест в турската столица Анкара в неделя. За пореден път се стигна до сблъсъци с полицията, като служителите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите.

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!