Кметът на Истанбул: В парка Гези няма да има мол

08 юни 2013 в 23:51 3687 3

Десетки хиляди демонстранти изпълват турските улици и в събота. Снимка: БГНЕС
Десетки хиляди демонстранти изпълват турските улици и в събота. Снимка: БГНЕС

Кметът на Истанбул Кадир Топбаш заяви в събота, че някои части от проекта за преустройство на площад Таксим могат да бъдат преразгледани.

Може да не бъде строен мол, нито хотел, нито жилищна сграда, а общински музей или изложбен център, заяви Топбаш.

Проектът за възстановяване на османската казарма обаче беше част от нашите предизборни обещания, народът ни даде властта да го направим, твърди кметът.

Със сигурност имаме недостатъци, но можем да постигнем решение чрез диалог, добави кметът.

Проектът за преустройство на площад Таксим предвижда унищожаване на парка Гези и 600-те дървета в него, за да бъде възстановена османска казарма, разрушена през 1940 г.

Десетки хиляди демонстранти изпълват турските улици и в събота. Протести има както на площад Таксим в Истанбул, така и на площад Кизилай в столицата Анкара.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган излезе с декларация, в която се посочва, че в страната няма да бъдат свиквани предсрочни избори.

Местните избори ще се проведат през март 2014г., президентските - през август 2014г., а парламентарните - през юни 2015г. Не може да става и дума за промяна в насрочените дати, заяви заместник-председателят на партията Хюсеин Челик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!