Реджеп Ердоган: Търпението ми има граници

Вероника Шербанова 10 юни 2013 в 11:10 3390 2

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: БГНЕС
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че търпението му има граници. Изказването му е по повод поредния ден на протести в Турция с искане за оставката му.

Ние сме търпеливи и ще бъдем търпеливи, но търпението ни си има граници, заяви Ердоган пред привържениците си в столицата Анкара. Събралото се множество посрещнало премиера с викове "Ще жертваме живота си за теб, Тайип". 

В същото време най-малко двама души бяха ранени при поредния протест в турската столица Анкара в неделя. За пореден път се стигна до сблъсъци с полицията, като служителите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите.

Хиляди демонстранти се събраха и на площад „Таксим“ в Истанбул, за да изразят недоволството си от управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Преди няколко дни Ердоган нарече протестиращите мародери и терористи в обръщение към своите привърженици в Анкара. По-късно той смекчи тона и призова за диалог с демонстрантите, които имат демократични искания.

Протестите срещу турската власт започнаха като демонстрации на природозащитници срещу строеж в парка Гези в центъра на Истанбул. След сблъсъци с полицията трима души загинаха, а десетки бяха ранени.

За да намали напрежението кметът на Истанбул Кадир Топаш заяви в събота, че проектът за преустройството на площад „Таксим“, който включва строежа в парк Гези, може да бъде преразгледан. Топаш призова за диалог, за да се реши бъдещето на парка. 

В неделя стотици излязоха на протест в Ню Йорк, за да подкрепят демонстрациите в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!