Спешни преговори с Втора градска болница - 85 напускат, не се чувстват готови за коронавируса (обновена)

Фандъкова обеща болницата да не приема пациенти с Covid-19, докато не бъде осигурен персонал и оборудване

OFFNews 17 март 2020 в 08:36 7632 3

Снимка БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отиде на извънредна среща с персонала на Втора градска болница, която трябва да бъде трансформирана в инфекциозна и да поеме случаи на корнавируса. Това бе решено от националния щаб и бе издадена заповед от здравния министър.

Медици в болницата обявиха, че не са подготвени за това - нямат екипировка, апаратура, реанимация и достатъчно лекари. Някои са обявили готовност да напуснат, съобщи Нова телевизия.

Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал, обяви кметицата.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, посочи още Фандъкова.

Тя увери, че разходите на болницата ще бъдат покрити от общината, а всичко необходимо за работата ще бъде доставено.

По думите на директора на Втора градска болница доц. д-р Стефан Узунов от две седмици всеки от личния състав на болницата е запознат, че болницата може да премине към такъв режим на работа с коронавирус. Според него все още няма пълен комплект лекари, медицински сестри и санитари. До 16.00 часа вчера са подадени 85 молби за напускане. Остават 250 души, което по думите му би следвало да е достатъчно, за да заработи утре болницата.

В болницата тази сутрин дойде и д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз. „Разбрах за проблема и съм тук за да говоря с колегите. В една такава ситуация те трябва да бъдат подкрепени. Обществото очаква от нас да сме на първия ред. Няма нищо страшно в това да излезем и да се борим. Мога да кажа, че ние, лекарите, трябва да излезем от домовете си. Ние трябва да сме в болниците, защото обикновеният човек разчита изцяло на нас”, каза д-р Меджидиев.

Според него не е ненормално една болница да е неподготвена за извънредна ситуация. Така било и в Китай, когато строели болници преди да са осигурени специалисти за тях.

„По тази тема е ясно, че човек сам взема решение. Разчитам на лекари, сестри и санитари, които биха пожелали да работят. Тези, които имат желание, биха могли да се включат в тази най-важна за живота и здравето на хората задача. Всички нещо ще загубим в тази ситуация. Очакваме финансова криза, а болниците са търговски дружества. Нека се съсредоточим върху най-важната задача – да се справим с това тежко предизвикателство, в което трябва да се включим всички. Отново ще бъде обяснено на хората, но те само трябва да вземат своето решение. Отделението, което се открива във Втора градска болница, е резервно отделение. Очаква се, когато се развие тази криза, там да бъдат насочвани хора. Ако бъде намерен персонал, приемното отделение и едно отделение с 10 легла ще може да заработи с болни. Засега няма да бъдат приемани болни. Планът е болните да бъдат лекувани в „Пирогов“ и ВМА. Надявам се днес да обяснят на хората ситуацията и който има желание да остане да работи“, посочи Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11855

3

Gaboff

17.03 2020 в 16:17

Напускането на медицински персонал по време на извънаредно положение причинено от пандемия да се разглежда ,като дезертьорството по време на война и да се прилагат същите мерки и присъди!

6153

1

Alm

17.03 2020 в 10:01

Цялата държава се ръководи от главанаци, какинки и мисирки. Вижте само кой е министър на здравеопазването.... Какво очаквате....