София ще прибере в приюти още 1100 бездомни кучета

OFFNews 04 януари 2014 в 18:35 2191 0

Бездомни кучета

Снимка БГНЕС (архив)

Бездомни кучета

Нови 1090 бездомни кучета ще може да прибере столичната община от улиците, след като бъде разширен общинският приют в Долни Богров. Това съобщи зам.-кметътна София по екологията Мария Бояджийска пред Фокус.

С толкова места ще бъде увеличен капацитетът на приюта, който в момента побира 1340 животни. „Този капацитет е предназначен преди всичко за това да бъдат настанени агресивните кучета, кучетата, които са в глутници, така че да намалим по всички възможни начини възможни инциденти, които биха могли да възникнат“, обясни Бояджийска.

В момента тече търг за изпълнител на строежа и се очаква той да бъде избран до края на януари. Самото строителство се очаква да отнеме не повече от 3 месеца, така че до края на юни новият корпус на приюта трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация, каза тя.

По данни на Столична община, базиращи се на преброяванията на кучешката популация – последното беше направено през 2013 г. от фондация „4 лапи“, броят на бездомните животни по улиците на София намалява. През 2010 г. бяха преброени над 11 000 бездомни кучета.

„Смятам, че това преброяване трябва да бъде извършено още няколко пъти, за да можем да видим дали наистина тази тенденция се запазва. Важно е да следим дали мерките, които прилага общината по отношение на кастрацията, по отношение на профилактиката и най-вече работата на екипите по залавяне, дават съответния ефект. Важно е да можем да локализираме и проблемните зони. Аз мисля, че това е най-ценното в данните от това, което направи фондация „Четири лапи”.

Районитес най-много безстопанствени кучета са ромските квартали и промишлените зони, сочат изследванията – „Красна поляна”, „Кремиковци”, „Люлин”. Фокусът на нашата работа през тази година ще бъде основно в посока концентриране на усилия, на екипи за залавяния, кастрационната програма и усилията на неправителствените организации в тези райони.

Съгласно програмата на общината за овладяване на кучешката популация нараства броят на екипите за залавяне на кучета – те станаха 8 миналата година, а тази година ще бъдат назначени още 2 екипа. По данни на „Четири лапи“, през 2013 г. са били заловени 5610 бездомни животни, а кастрираните са малко повече – 5987. В този брой влизат и третираните от фондация „Помощ за животните“ (Animal Rescue) кучета, която до декември експлоатираше приюта в Горни Богров. Данните показват, че са кастрирани с 1600 кучета повече отолкото през 2012 г.

Изразено в разходи, това не означава повече разходи за Столична община, което е благодарение на по-строгата отчетност, която прилагаме в последната една година върху дейността на „Екоравновесие”, и на строгия контрол от страна на общината върху работата на предприятието като цяло.

През миналата година Столичният инспекторат е проверил 3207 стопани на домашни кучета. Издадени са 700 предписания за нарушения и са наложени 183 глоби. “Тази работа е изключително важна, защото тя показва, че Столична община има волята да се справи с този проблем, работейки както в посока овладяване на популацията на безстопанствените кучета, но също така и убеждаване на гражданите с всички възможни средства, че това е правилният подход - като регистрират и кастрират собствените си домашни любимци“, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови