Собственикът на заседналия кораб не иска екипажът да бъде евакуиран

Рени Петрова 01 октомври 2021 в 09:59 3818 0

Снимка БТА/Архив

9-членният екипаж на заседналия край местността "Яйлата" товарен кораб отказва да бъде евакуиран, съобщи на брифинг директорът на "Аварийно-спасителна дейност" Румен Николов. 

Отправени са писмени искания към собственика на "Вера Су", като отговорът е, че към този момент екипажът е в безопасност и евакуиране не се налага. 

"Евакуацията трябва да се случи със съгласието на собственика. Напускането на кораба е с други последствия, които компетентните органи може да обяснят - как се променя статутът в ситуация, когато си арестуван и се напусне кораба", добави още Николов.

"Работи се по два основни аспекта - недопускане на жертви и предотвратяване на екокатастрофа", уточни той. Има предприети мерки за претоварване на кораба, но това може да стане в понеделник или вторник.: Идеите, които някои дават за претоварване, просто са параметрите на мистерията. Единственият възможен начин е претоварване с плавателни средства, каза Николов. 

На всеки два часа се правди контакт с кораба, в момента екипажът е подсигурен с храна и вода и нямат никакви проблеми. Предвидени са мерки, ако се наложи, за спасяване на хората от брега, така и система за действия с вертолет.

Липсата на опит и подходяща техника не е дало възможност за разтоварването и изтеглянето на кораба да се извърши успешно. Времето е застрашавало и плавателните съдове, които са били наблизо, стана ясно още от брифинга.

Освен това се подготвят и планове за укрепване на товарния кораб, тъй като плавателният съд е застанал 15-16 метра върху дъното и при промяна на тежестта е възможно да се получи пречупване.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева заяви, че е издала заповедта за частично бедствено положение, защото става въпрос за опазване на околната среда и недопускане на екокатастрофа. "Много хора приеха кораба като атракция за снимки и с тази цел ограничихме достъпа на гражданите до брега над него. Ако се наложи да спасяваме някого, нямаше да можем", каза още тя.

По думите ѝ заповедта е и заради лошото време.

Ограниченията да не се допускат цивилни граждани и туристи до скалите в близост до кораба са заради хлъзгавата отсечка, която е опасна при такова време.

Снощи до 2 ч. са изготвяни подпомагащи съоръжения. Община Каварна е подсигурила всичко за евентуална евакуация, което зависи от тях - възможности за настаняване, уведомени са всички органи, каза още Балтаджиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови