Собственикът на избягалата змия: Не е по-опасна от котка

OFFNews 06 февруари 2019 в 17:30 5454 1

Снимка bTV

Боата, която избяга вчера от мол в Пловдив, била само временно в зоомагазина, докато собственикът ѝ Иво Катрафилов правил ремонт в дома си. Това обяви самият той пред bTV.

Змията беше заловена около 20 часа снощи, след като беше издирвана почти през целия ден. Змията е жълта анаконда - вид боа, тежи около 5 кг и е дълга около 1.80 метра.

В магазина на Катрафилов има аквариуми, риби и костенурки, няма други влечуги.

"Успяла е да избяга заради спукана щипка на кутията в обедната почивка, когато не сме били в магазина", каза Иво Катрафилов. 

"Тази змия не може да нанесе по-големи щети от една котка например. Би ухапала някого само ако се приближи умишлено към нея", подчерта Катрафилов.

Той обясни, че змията е открита във вентилацията над тоалетните. 

„Много бързо я намерихме в момента, в който се изпразни сградата и се успокои всичко”, коментира собственикът на влечугото.

Жълтата анаконда не е отровна, но ако се почувства застрашена, може да захапе силно и дори да убие. 

Тя убива жертвите си, като ги хваща и ги задушава, а след това ги поглъща. Поради тази причина устата ѝ е снабдена с много голямо количество малки зъбчета, насочени назад, така че при хващане на жертвата да не изпусне, обяснява гл. ас. д-р Огнян Тодоров, директор на Регионалния природонаучен музей в Пловдив, като уточнява, че не е агресивна, ако не бъде провокирана.

От търговския център обявиха, че не са давали разрешение в обекта да се внасят змии. Заради случилото се договора със собственика на зоомагазина се прекратява. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки