Сменят всички пътни знаци със светлоотразяващи до 2016 година

OFFNews 04 февруари 2015 в 15:17 4878 0

До 1 май 2016 г. всички пътни знаци ще бъдат подменени със светлоотразяващи, реши правителството на днешното си заседание.

С промените се въвежда задължително изискване зелената светлина на светофарите, която разрешава преминаване през платното на пешеходците, да се съпровожда от звуков сигнал за улеснение на незрящите пешеходци.

На всички кръстовища с интензивно движение ще бъдат поставени часовници с обратно броене, така че шофьорите да са ориентирани колко още ще свети зелено или червено.

Освен това, когато новите знаци, които се поставят на участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, могат да имат допълнителен контур или основа с жълтозелен флуорисцентен светлоотразителен фон.

Ще се въведат и нови пътни знаци Д7а и Д8а за обозначаване на началото и края на скоростните пътища, както и знак Е24, с който се дава информация за място или пътен участък, на който са поставени камери.

Пътната маркировка за въвеждане на временна организация на движението и безопасност на движението пък вече ще е с оранжев цвят. Освен това вече ще може да се използват и други материали за пътна маркировка, освен боя.

Линията за очертаване на края на пътното платно пък вече трябва да бъде непрекъсната с цел осигуряване на по-безопасни условия на движение при намалена видимост.

Промените, които са приети днес ще влизат в сила след три месеца заради необходимостта от разработване на нови въпроси за изпитни тестове и промени в учебната документация, по която се извършва обучението на кандидати-шофьорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови