След забраната на бурките Бургас ще наказва и за разходка по бански в центъра

OFFNews - Бургас 14 юли 2016 в 14:55 8635 7

Снимка gramofona.com

Голи, полуголи и боси хора да нямат право да стъпват в центъра на Бургас и ако го направят, да бъдат глобени със 100 до 300 лева. Такова предложение внесе общинският съветник от ГЕРБ Румен Ангелов.

"Забранени", според него, трябва да са: карето от улици и булеварди „Демокрация“, „Сан Стефано“, „Мария Луиза“, „Иван Вазов“ и „Булаир“.

Негови колеги изразиха желание за смекчаване на предложението и предложиха рестрикции да има само за поява в "неприличен" вид на „Алеко Богориди“ и „Александровска“.

Рестрикцията ще засегне туристи и местни, които ходят само по къси панталони или се връщат от плажа по бански. На прицел ще са и младежите, които държат да демонстрират постигнатото в залите за фитнес и татуировките си, като също се разхождат полуголи.

Ангелов отсъди, че забраната няма да навреди на имиджа на Бургас на туристически град, защото туризмът е "само част от пейзажа", а подобно поведение уронвало престижа му на областен град и на най-добрия град за живеене. Общинският съветник предложил наказанията в знак за отклик на оплакване от негови познати - руснаци, които се плашели от полуголите мускулести и татуирани мъже. Питат ме дали тези хора не са от криминалния контингент, допълни Ангелов.

Предложението му не бе посрещнато еднозначно от колегите му в общината. Според Евгений Мосинов (БСП) забраните в Наредбата за опазване на обществения ред, вече са близо 50. А ходенето полугол, бос или по бански не трябва да се наказва, защото е "въпрос на лично усещане за морал". 

„Наредбата поставя един друг въпрос. В „Изгрев“ може, в центъра - не може. Каква е разликата между морала в „Изгрев“, в „Меден рудник“ и в центъра?“, пита общинарят. 

Мосинов направи аналогия и с годините преди 1989, когато милиционерите са гонели момичета с къси поли.

„Идеята е тази, че се разхождат доста голи тела с татуировки, с напомпани мускули или с увиснали телесни мазнини и е грозно“, смята Константин Луков (ГЕРБ).

„Знаете развитието на модата в банските. Един изрязан бански… Все пак трябва да има някакво приличие“, допълни Луков.

Тошко Иванов (Реформаторски блок) е категоричен, че това дали си неприлично облечен е въпрос на вътрешно усещане и не трябва да се регулира с поредните забрани.

„Една дама по бански, с парео и с шапка, неприлично ли е облечена? Има ли право да се движи по улиците, въпреки ограничението на района? И, евентуално, ако пристъпи в друг район, това прави ли нейното неприлично облекло по-прилично?“, попита Иванов.

Очаква се докладната записка все пак да бъде приета на сесия на общинския съвет в края на месеца, защото е предложена от ГЕРБ, които имат мнозинство и засега уверяват, че ще гласуват „за“.

Това е втората забрана, свързана с облекло, която може да функционира в Бургас. Общинският съвет ограничи възможността да се прикрива лицето, например с бурка. Така ако някой реши да увие кърпа или шал около лицето си, а същевременно да е по бански в центъра на града, може да бъде глобен с общо до 5300 лв.

Преди няколко години, в морския град имаше и дискусия да се забранят монокините на плажа. Предложението бе на една от евангелистките църкви и не бе прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

7

El Commandante

14.07 2016 в 22:02

Вие както сте тръгнали, скоро ще забраните и анцузите Адидас, де бургаски майдан де....

16193

6

SC

14.07 2016 в 21:40

Не мисля, че е особено належащ проблем за обсъждане. Когато тръгнат без дрехи с вибратори в отверстията, тогава може да се замислим по въпроса.

29585

5

Izalina

14.07 2016 в 21:04

Не намирам нищо общо с бурките.

Бургас опита да въведе експериментално и смехотворното (според някои, но не и пряко потърпевши в инциденти) ограничение на скоростта по определени трасета, не знам докъде стигна идеята.

Няма лошо да пробват и това. Едва ли един потник отгоре би затормозил особено мачото с перфектния бицепс и шортите и защо е нужно гърлите да се разхождат по едва прикрити цици извън периферията на плажа.

Не съм пуритан, но не ми се струва прекалено, дори напротив. Селянията трудно се изкоренява без да ѝ бръкнеш в джоба ;)

12447

4

LDK

14.07 2016 в 20:23

Група дебелаци, които ги е срам от шкембаците им, от собствените им тела, имат правомощия да приемат наредби и са решили, че и другите хора трябва да ги е срам от техните тела.
Все пак хората с дрехи се раждаме..

Очаквайте забрана на потници, а след това на поли над коляното и дълбоко деколте.

12118

3

ndx

14.07 2016 в 15:21

Боргас става сереозен грат! :-)))

17439

2

мнение от IP

14.07 2016 в 15:05

Луков, сложете ограничения за телесно тегло! Скрийте се на сянка, че простотията вече прелива и въпреки, че е право на всеки да е прост с това не трябва да се злоупотребява. Ще предложа наредба за недопускане в общинския съвет на хора с интелект под определена стойност!

12884

1

Nimart

14.07 2016 в 15:05

А пред съветския войник с шмайзера, фекалиран редовно от гларусите, може ли по бански?
 
X

Подкастът на OFFNews