И в Бургас забраниха бурките

OFFNews - Бургас 01 юни 2016 в 11:14 4714 2

С 34 гласа „за“ общинският съвет в Бургас прие промени в Наредбата за опазване на обществения ред, които забраняват носенето на дрехи, които скриват лицето и не позволяват човек да бъде идентифициран. Един общински съветник гласува „против“, а деветима се „въздържаха“.

Близо час продължиха дебатите по темата. Според Ангел Божидаров от НФСБ мярката е превантивна. Той посочи, че преди 4 години е участвал в протести срещу радикалния ислям в Пазарджик.

Божидаров подчерта, че тогава не е имало хора с бурки, а само със забрадки, а 4 г. по-късно са се появили жени със скрити лица. Относно твърденията, че Бургас е туристически град и въпросите какво ще правим, ако има арабски туристи, конкретно „шейхове с жените си“, Божидаров контрира:

„56 г. живея в този град, навалица от шейхове не съм видял още“.

Ангел Божидаров посочи, че забраната ще обхване и хулиганите по мачове и протести, които крият лицата си.

Твърдо против подобна забрана се обяви Шерафет Мехмед (ДПС). Той бе категоричен, че не само в Бургас няма хора с бурки, но и в Руен, Айтос и „най-затънтените им села“. Мехмед посочи, че българските мюсюлмани изповядват традиционен ислям, но, въпреки това, не може да се върви срещу вярата им. И добави:

Днес забраняваме бурките, след два месеца ще тръгнем срещу забрадките“, добави Шерафет Мехмед.

Веселин Пренеров (ГЕРБ) допълни, че не бива да се бърза на местно ниво, защото до един месец се очаква такава промяна в националното законодателство. Пренеров добави, че Бургас не трябва да се сравнява с квартали на Пазарджик, а с Пловдив, Варна и София.

Николай Тишев (БСП) подчерта, че са „за“ подобна забрана и ако бъде гласувана първо в Народното събрание, те щя е подкрепят и в местния общински съвет. Но, както е предложена в момента, има неясноти:

Тръгва една жена с бурка, среща я общински полицай, глобява я, тя плаща 500 лв. И после – какво? Съблича я на улицата? Арестува я?“, попита Тишев.

Той посочи, че не може да бъде извикана и полиция, защото не е нарушение на националното законодателство.

Не може да става въпрос за събличане и арестуване, категоричен е вносителят Георги Дракалиев (ВМРО/ГЕРБ). Той подчерта, че нарушенията на обществения ред се наказват с глоби. Дракалиев бе категоричен, че е редно туристите от дадена държава да се съобразяват с порядките и реда в съответната държава и посочи за пример Иран, където не могат да бъдат видяни мъже с къси панталони, жени с къси ръкави и поли. И добави:

„Има и негърки, които обичат да ходят голи до кръста“

В крайна сметка мнозинството подкрепи забраната. Санкцията, която грози нарушителите, е между 500 и 5000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

01.06 2016 в 11:35

"„56 г. живея в този град, навалица от шейхове не съм видял още“."


Ахахаха, е как ше ги видиш като те са скрити по джиповете на горските и само надничат от прозорците като лалугер на дупка....