След проверките на къмпингите: 12 протокола за незаконна сеч и палене на огън

OFFNews 03 август 2015 в 11:10 5710 6

След проверките на къмпингите: 12 протокола за незаконна сеч и палене на огън

Снимка БГНЕС, архив

Плажът на къмпинг "Корал".

Властите са издали 12 протокола на къмпингари, които са секли дърва и са палили огън. Това показват резултатите от проверките на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), РИОСВ – Бургас и МВР на къмпингите по Южното Черноморие. 

Данните изнесе пред БНР Николай Пиронков от ИАГ. 

Проверките започнаха след сигнал на Националната асоциация "Българско Черноморие", непосредствено след като туристи алармираха, че на плажа Силистар край с. Резово се събира такса паркинг в защитена територия.  

"Интересно е как може една асоциация да алармира цялата държава и да я задейства да работи", коментира пред БНР Мария Кавлакова, която е станала свидетел на проверките. По думите ѝ проверяващите дошли с камерите на трите национални телевизии. 

"Нахлуха в палатката на едни младежи и започнаха да ги разпитват "вие защо сте дошли тука, имате ли право да застанете на тази държавна земя". Бях случайно попаднала там и много добре знам, че земята, за която ставаше дума, не беше държавна, а беше частна. Нито журналистите, нито ИАГ, нито никой няма право да ги пита или да ги санкционира защо са там", коментира Кавлакова. Според нея в медиите се тиражира неправомерно какъв е бил броят на къмпингуващите, като той значително се завишава.

"Отвратително е това, което виждам", така пък отговори Николай Пиронков. По думите му проверките са били направени на 14 обекта.

"Това са чужди територии, върху които са се самонастанили хиляди хора. Ако някой в България мисли, че може да си прави каквото си иска, аз не съм съгласен с това и мога да го докажа. В чужда собственост няма как да пребивава човек, без да има разрешение от собственика", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови