Щетите в "Аспарухово" надхвърлят 22 млн. лв.

OFFNews 08 юли 2014 в 12:52 2000 0

Щетите в

Предварителните разчети оценяват разходите на 22 604 000, от които 3 604 000 са за неотложните аварийни възстановителни работи.

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност", се срещна с кмета на града Иван Портних за да се запознае как вървят възстановителните дейности и каква е стойността, предварителното уточняване на щетите. Николов заяви, че ще се направи всичко възможно правителството да се задейства и Североизточния район, където има най-много причинени бедствия, да получи помощ от Фонда за солидарност на ЕК.

"Регламентът изисква 1.5% щети от БВП на региона, в случая Североизточния регион. Ако докажем, че щетите от бедствието са повече от процент и половина, по памет - около 80 милиона лева, тогава е допустимо да искаме помощ от Европейската комисия. Тя, разбира се, няма на 100% да възстанови тези щети, но съвместно с държавата, съвместно с общинските власти да възмездим хората, да планираме превантивни мероприятия, така че да не се допуска за в бъдеще това нещо", обясни Николов.

Кметът на града Иван Портних уточни, че вече са изпратени първичните документи до Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите под егидата на правителството. Предварителните разчети оценяват разходите на 22 604 000, от които 3 604 000 са за неотложните аварийни възстановителни работи. Останалите са по действащи проекти, сред които, освен възстановяване на инфраструктура, има пътища и укрепване на свлачища, на скатове, както и актуализация на проектите за двата отводнителни канала. Тепърва ще уточнява точният размер на щетите. Заедно с щетите в Търново и Добрич регионът ще кандидатства пред фонда за солидарност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови