Доклад препоръчва бутане на незаконните постройки в Аспарухово

OFFNews 24 юли 2014 в 17:29 4070 4

Премахване на потенциално опасните за обитателите им незаконни постройки е една от мерките, които трябва да бъдат предприети в най-кратко време от общинските власти във Варна след потопа в „Аспарухово“.

Това е една от препоръките, която прави работната група за изясняване на причините довели до трагедията 19 юни, отнела живота на 13 души.

От комисията съветват да бъдат премахнати всички незаконни строежи в дерета и водосборните зони на квартала, както и да бъде направено спешно почистване на всички дерета. Към МВР и Държавната агенция по горите е отправена препоръка за прекратяване на законната сеч.

Комисията е констатирала бездействие по отношение на дейностите по почистване и застрояване на квартала през последните години, както и бездействие на правоохранителните органи по отношение на незаконната сеч.

Според доклада основните причина за бедствието са природни и свързани с човешката дейност. Интензивните валежи са надвишавали многократно месечната норма, а почвата не могла да поеме това количество дъжд. Заради интензивното застрояване на района пък имало процеси на ерозия.

В същото време пътят на водата по естествените дерета е бил блокиран от човешка дейност от незаконно изсечени дървета и битови отпадъци. Масовото незаконно строителство на сгради и на инфраструктура без осигуряване на необходимия воден отток, лошата поддръжка на дренажните мрежи и противосвлачищни съоръжения и липсата на канализация, също са сред причините за потопа.

Комисията констатирала, че при планирани 200 000 лв. в план-сметката на общината по дейностите за почистване за 2014 година няма усвоени пари от нито един районен кмет. При планирани близо 504 хил. лв. за отстраняване на нерегламентирани сметища, община Варна е усвоила едва 204 хил. лв.

За две години са 114 издадени акта за незаконна сеч в Аспарухово. В същото време има голям брой прекратени досъдебни производства за незаконна сеч, а за пет години няма образувано нито едно досъдебно производство за незаконно строителство.

От комисията предупреждават, че на територията на общината има 87 действащи свлачища, като само 6 от тях са стари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови