Quantcast

Синодът пак отлага църковния събор

OFFNews Последна промяна на 23 август 2014 в 15:36 1052 6

Неофит, патриарх на БПЦ.

Светият синод на БПЦ отлага за есента на 2015 г. църковно-народния събор – висшият законодателен орган в православието.

Събитието трябваше да се проведе тази година и се очкаваха решения за реформи в църквата.

 Ако митрополитите спазваха правилата, трябваше да организират форума още преди две години, съобщава вестник "Преса".

Според устава на БПЦ църковно-народен събор се свиквана всеки 4 години, а последно такъв имаше през 2008 година в Рилския манастир.

"И тази година събор няма да има. Събитието е много сериозно и трябва да се подготви както трябва", обясни ловчанският митрополит Гавриил.

"С отлагането на събора се ограничава възможността на епископи, клирици и миряни да участват в управлението на БПЦ. Когато няма събор, управлява само синодът", коментира богословът проф. Иван Желев.

Най-проблемен е въпросът за регистъра на църковните имоти. Той вече трябваше да работи, но митрополитите упорито отказват да обявят собствеността на епархиите си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2014 в 07:55

Миналата година,на Голяма Богородица,премиерът на превратаджиите от май 2013,чучелото Орешарски реши да се прави на набожен и се ,,черкува'',както казваше ,,Дедо''.
Дадоха му да прочете,,Отче наш...''Но вместо,,но избави ни от Лукавия...''от устата му излезе,,избраните от Лукавия''.
Неведоми са пътищата ти,Господи!Амин!

23.08 2014 в 21:40

Тия ченгета от синода имат нещо общо с Господ,колкото баба ми е космонавт,в устата им само имоти и свещоливници,тук-там някой ролекс или кадилак...тъжна работа

23.08 2014 в 18:14

Хахахахахахаха, Сандо_О,
тея са като скакалци, попчетата.

Ма па оня казан, в другата тема, само като го гледам и огладнявам. Съвсем друг вкус има мръвката, сготвена в голяма бака.
А и тоя джин с тоник направо престъргва.

А наздраве!

23.08 2014 в 18:08

... ти да сидиш като лъсне, че московската патриаршия е мажоритарния собственик... кат ни отперат едно богослужение на руски, ....

... хахахахахаха

... и едни любезни зелени попчета окупирали Орландовци... леле

...************************

23.08 2014 в 16:48

Тия що не проведат един последен събор на който да се самозакрият? БПЦ е създадена в качеството на държавна администрация и е работила като такава последно през по-миналия век. Сега ролята и е да пере пари и го прави в небивали мащаби. За капак опропастява културни артефакти от по-смислените си периоди.

23.08 2014 в 15:53

Иззедници... не стига, че не плащат данъци, а и не искат да декларират собствеността си. Трябва да им се сложи краен срок след който недекларираните имоти да се одържавят.