БПЦ: Молим Бога да прости на хакерите и да ги вразуми

OFFNews 15 май 2014 в 18:44 4106 1

След като по-рано днес сайтът на Българската православна църква беше нападнат от хакери, които сложиха снимка на турското знаме на него, Патриаршията излезе с изявление по случая.

Публикуваме цялото обръщение без редакторска намеса:

Известяваме членовете на светата Българска православна църква-Българска Патриаршия, българската и международната общественост, че малко преди 04,00 часа на 15 май 2014 г. е осъществена злонамерена неоторизирана промяна в Ди-Ен-Ес (DNS) записите на сайта на БПЦ-Българска Патриаршия. Така зареждането от домейна на БПЦ незаконно е пренасочено към страница, намираща се на сървър във Флорида, САЩ. Зад тази осъдителна постъпка застава Milli Güçler Taifesi ("Национална гвардия на Таиф"), чиито членове се определят като “наследници на Османската империя”.

Българската Патриаршия счита подобни начини на изразяване на определена позиция за абсолютно неприемлива и безсмислена провокация. Чрез нея нито може да бъде спряна духовно-просветителската дейност на БПЦ-БП, нито може да бъде създадено междуетническо и междурелигиозно напрежение. Българската православна църква винаги е била, е и ще бъде гарант на мира и любовта между всички човеци, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

Освен това, мотивът, с който Milli Güçler обясняват своята атака срещу сайта на БПЦ, не е основателен, тъй като веднага след вандалската акция срещу Джумая джамия в гр. Пловдив т.г., Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай - член на Св. Синод на БПЦ-БП - изрази неодобрението си към подобни актове на насилие спрямо свещени религиозни обекти и заяви, че ние трябва да сме труженици на Христовия мир.

Като продължаваме да пребъдваме в радостта на Христовото Възкресение, молим Всеподателя Бога да прости на провокаторите тяхната постъпка, да ги вразуми и да ги поведе по пътя на светлината и любовта, за да приложат те своите знания и умения за благото на човечеството и за личното им спасение. “Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината” (Еф. 5:11)!

Призоваваме нашите духовни чеда да не се смущават, но да дерзаят, изпълнявайки апостолския съвет: “Постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина” (Еф. 5:8,9).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!