Синдикатите и бизнесът пак бойкотират тристранката

OFFNews 26 септември 2014 в 15:05 2107 0

Канстантин Тренчев, президент на "Подкрепа", Пламен Димитров, президент на КНСБ и Николай Николов от "Подкрепа" (от дясно на ляво).

Синидкатите - КНСБ и "Подкрепа", и работодателските организации обявиха, че няма да присъстват на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), насрочено за понеделник.

Причината е, че не са получили проектите за актуализация на държавния бюджет и на бъджета на Здравната каса, които ще се обсъждат на тристранката.

В открито писмо до вицепремиера Йордан Христосков, който председателства съвета, те възразяват, че досега не са получили документите по дневния ред. 

При управлението на ГЕРБ социалните партньори отказаха да участват в заседанията на НСТС.

Идията на служебния кабинет е двата проекта да минат набързо през НСТС и после, вероятно в сряда, кабинетът да ги гласува.

Те обаче могат да влязат в сила, само когато ги приеме и новият парламент.

Надзорния съвет на НЗОК, на извънредно заседание, взе решение за предложение за актуализация на бюджета на касата със 100 млн. лева. Те ще дойдат от вътрешни резерви на касата.

50 млн. лева ще бъдат за болнична помощ, 25 млн. лева ще бъдат за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лева за онкологията и 10 млн. лева за медицински изделия.

„НЗОК има наличност по банкова сметка от 100 млн. лева”, обясни зам.-финансовият министър и председател на надзора на касата Кирил Ананиев.

Това били приходи на касата за 2013 година, но задължително трябва да бъдат гласувани от Министерски съвет, за това дали касата може да ги ползва, обясни Ананиев.

Финансовото министерство вече  е готово с онокчателния вариант на промени в Бюджет 2014 г., но ще го представят чак в понеделник.

С актуализацията на бюджета за тази година, която служебното правителство ще предложи на новото Народно събрание, ще бъде предложен и дефицит между 2,6% и 2,8% на касова основа, съобщи наскоро финансовият министър Румен Порожанов.

Бюджетният дефицит, който бе заложен за тази година е 1.8%, но Порожанов е категоричен, че този процент със сигурност ще бъде надхвърлен.

„Дефицитът, който бихме си позволили да предложим на Народното събрание, трябва да е под 3% от БВП", коментира министърът, защото това е максимумът съгласно изискванията на Евростат.

Той коментира още, че няма да може да бъдат обезпечени всички заявени от министерствата разходи с актуализацията на бюджета и ще се наложи да се правят икономии.

„При нереалистични приходи голямата отговорност е в разумните разходи“, обясни Порожанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews