Дават 750 млн. лв. от бюджета за спрените оперативни програми

OFFNews 09 септември 2014 в 17:43 2694 3

Служебният кабинетът ще отпусне 750 млн. лв. от бюджета за сперните плащания от Европейската комисия по Оперативна програма „Околна среда” и по две оси на ОП „Регионално развитие”.

Това решение министрите ще гласуват на заседанието си утре.

С него на министъра на финансите Румен Порожанов се дава разрешение да осигури финансиране с национални средства в размер до 750 млн. лв. на плащанията по проекти, които ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел.

Идеята е да се предотврати значителна загуба на средства поради неспазване на правилото „n+2” в края на 2014 г. 

Предстои правителството да одобри и проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Целта й е да се предотврати социалното изключване на най-бедните. Средствата ще бъдат насочени в две направления – осигуряване на индивидуални пакети от хранителни продукти за нуждаещите се за период от седем години, както и подкрепа за обществените трапезарии, което ще гарантира целогодишното им функциониране.

Министрите ще разгледат предложението на министъра на културата за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение. Новият статут ще подпомогне опазването на културното наследство на манастира, както и развитието на територията, на която е разположен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!