Съдът на Владимира Янева разрешил незаконно 164 подслушвания

OFFNews Последна промяна на 08 май 2015 в 15:32 3415 3

Владимира Янева

Снимка БГНЕС

Владимира Янева

Софийският градски съд е дал 164 разрешения за използване на специални разузнавателни средства в разрез със закона само през 2014 г.

Това показва справка на Бюрото за контрол на СРС за Mediapool.

Подслушване и проследяване е било разрешавано за укриване на данъци и документни измами, а такива престъпления се доказват пред съда само с документи, а не и с подслушване.

Има разрешения за тайно следене на хора за участието им в развилняла се тълпа, пише Mediapool.

Според информация на Mediapool, която не е потвърдена официално, незаконни според Бюрото за контрол на СРС разрешения са подписвани от бившия председател на СГС Владимира Янева и от бивши нейни заместници (без съдия Петя Крънчева, която и в момента заема поста и която е ресорна по тези въпроси).

Съдът е издал незаконно 17 разрешения за проследяване на избягали затворници, две - за разследване на т.нар. слово на омразата, две - за проследяване на хора, участвали в масово нападение над хора от малцинствата, две - за укриване на данъци. Най-големият брой - 141 бр. разрешения - е свързан с акции срещу прането на пари. Те са дадени едновременно и за разследване на престъпления, за които не се полага употребата на тайни способи – укриване на данъци, данъчни измами и документи престъпления. В 14 от тези 141 случая съдиите са одобрили употребата на СРС за разследване на престъпления по чл. 257 от Наказателния кодекс, който е отменен преди 9 години. Този текст също се е отнасял до разследване на данъчни престъпления.

В отговора на Бюрото за контрол на СРС до Mediapool се посочва, че законът не предвижда тайни способи за разкриване на въпросните престъпни състави. Нещо повече – тяхното разрешаване води до "опорочаване на процедурите", а от там и до блокирането на делата.

Разплитането на незаконните практиките в Софийския градски съд започна с разгласяването на разработката "Червей" в началото на годината, по която 300 дни незаконно са подслушвани и следени хора, свързани с протестите срещу кабинета "Орешарски". Скандалът доведе до отстраняването на шефката на градския съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2015 в 16:53

първо цвъкльо да влезе да си излежи присъдата от 4г. па после ако е рекъл Господ и Боко заедно с Цацата можем да вкараме! Но по ред!

В затвора бе гейберастки мръснико!
В затвора!

08.05 2015 в 16:47

"Софийският градски съд е дал 164 разрешения за използване на специални разузнавателни средства в разрез със закона само през 2014 г." - а министъра на вътрешните работи вече не може да спре безаконието на съда, защото съда го вкарва в затвора, ако случайно се пробва да пречи на съдийския произвол....справка делото срещу Цветанов.

Какво да коментираме - главния прокурор има поне 3 големи престъпления, котио видя целокупния български народ по телевизията и оставка няма.

Съдии използват тайните служби за собствени интереси против закона (справка статията по-горе)

Други съдии крадат фирми и със приближени ликвидатори крадата имуществото им....

e естествено съд за прокуро и съдия в България няма. Както няма и лекрска комисия, дето да признае лекарска грешка....

08.05 2015 в 15:59

мамка му и Прасе!