Владимира Янева отива на съд

OFFNews 09 юли 2015 в 15:37 5716 11

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който е и първият обвиняем по аферата "Червей".

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/, което е в нарушение на Закона за СРС.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър“, която не е била обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Владимира Янева е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Тодор Костадинов пък е обвинен в това, че в периода 12 септември 2013 г. до 25 май 2014 г. в качеството си на длъжностно лице е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, а целта била документите да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър.

Тодор Костадинов е обвинен и за това, че на 12 ноември 2013 г. в София от служебен компютър е използвал данни, след като се включил в домейна на МВР и използвал паролата на системния администратор. Обвиняемият осъществил достъп до данни в компютърна система - „Интегрирана регионална полицейска система – Шумен”. Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, за която не е имал разрешение от Началника на отдел „Информационни системи – Дирекция “КИС“-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.

По отношение на Тодор Костадинов е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2 000 лв.

Съдебният състав, който ще гледа делото срещу Янева и Костадинов ще бъде избран на публично днес. 

Припомняме, че сигналът избухна след изказвания на шефа на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов, който заяви, че протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски са били подслушвани. На 10 февруари пък прокуратурата съобщи, че е започнала мащабно разследване за незаконно използване на специални разузнавателни средства. Тогава стана ясно, че СРС-тата не са прилагани по отношение на протестиращи, а обясненията бяха, че обект на СРС е била автоматизираната информационна система на МВР.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика