Шефът на НДК за един ден показа как се урежда поръчка за ремонт

"Загубите на Двореца са 21 млн., а шефът му кара Лексус"

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2017 в 11:00 21036 9

1/1

Шефът на НДК за един ден Борислав Велков пусна във фейсбук скандални съобщения, свързани с обществената поръчка за ремонта на НДК. 

Велков прави разкритията си като председател на Съвета на директорите на НДК. Той бе избран от министър Лиляна Павлова да заеме мястото на изпълнителния директор Мирослав Боршош, но Борисов върна титуляра на поста. 

Синът на депутата от БСП Славчо Велков твърди, че НДК е фалирало дружество, а загубите му за три години са 21 млн. лева пари на данъкоплатците. Според него в Двореца на културата действат "моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при които взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании". Това се нарича КУЛТУРНА кражба, пише Велков. Той публикува и няколко лични съобщения от служител на НДК за указанията за нагласяване на обществената поръчка. 

Както става ясно и от съобщенията "Галчев инженеринг" е определена от комисията за изпълнител на обществената поръчка за реконструкцията на НДК – Конгресен център миналата година. Компанията предложи цена 16 549998 лв без ДДС, която е по-висока от предварително обявената стойност – 13,9 млн. лева без ДДС. Другата спомената в sms-ите Главболгарстрой е класирана на пето място. Общо 6 оферти бяха подадени за реконструкция на сградата на НДК, по повод председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Окончателното класиране бе: "Галчев Инженеринг" – 75,51 т., Консорциум "Евро НДК", включващо Планекс, "Евробау инженеринг" и архитектурна фирма "Вамос" – 71,72 т.,Обединение" КИД ПЛЮС – М-Синтез", съставено от "КИД плюс", Видин и архитектурна кампания "М-Синтез" - 63,49 т., ДЗЗД "Еврострой", с участници в него "Водстрой 98" и "Ателие Серафимов Архитекти" – 58,37 т., • "Главболгарстрой", 52,77 т.

В текста, който публикуваме без намеса, Велков обещава още разкрития: 

УВАЖАЕМИ ХОРА НА ДУХА, КУЛТУРАТА И БИЗНЕСА! (БОРШОШ, ТИ НЕ СИ МЕЖДУ ТЯХ.)

С интерес следя какво се случва вчера и днес около казуса Национален дворец на културата. Твърдо бях решил да не публикувам нищо, но в името на КУЛТУРАТА и ОБЩЕСТВОТО, на което тя е огледало, реших, че ще бъде голямо лицемерие да не го направя. Имам син, който е на 16 години, и някак си би било добре да му предадем всички заедно няколко урока за КУЛТУРАТА и ХИГИЕНАТА на духа! За мен принципната и професионалната позиция се неделими! В този смисъл съм представител на една нова КУЛТУРА в България (макар рядка все още), която се казва ПРОФЕСИОНАЛНА КУЛТУРА. Изповядва се от ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! Там, където съм се учил, попивал зания и практикувал, тези казуси за КУЛТУРАТА и ИНСТИТУТИТЕ са ги минали преди 150 години! Така, че съм много наясно какво точно ви пиша!

И така, нека споделя няколко неща, за да се изясни картинката на всички! Все пак съм много по-пряк участник в спектакъла от повечето актьори в него!

В качеството си на председател на СД на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план ( а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са! “ЗАПАДНИТЕ КУЛТУРНИ” модели, с които се сравняваме не допускат подобни неща! Там КУЛТУРАТА печели, а тук КУЛТУРАТА губи. Или се източва. Защо? Ами защото моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при който взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича КУЛТУРНА кражба, в която вие участвате, но без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на “холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията и никой не го оспорва, но всичко си има цена!

За да не се отвличам, ето и малко общи цифри като начало: загубата на дружеството за 2015 г. - около 9,3 млн. лева, 2016 г. - 8,5 млн., 2017 г. - 3,4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара. Дали в тези пари има КУЛТУРА? Да, разбира се, но когато се управляват добре. Иначе са деградивен КУЛТУРЕН фактор. Е, уважаема Ваня Щерева, доволна ли сте, че участвате индиректно в КУЛТУРНОТО източване на века?

Ок ли сте, уважаеми всички, че докато “той” се вози в безвъзмездно предоставен Лексъс за около 200 000 лева със заплата от 1 300 лв., който паркира пред фалиралото “си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? За да го накарате да си купи билет или книга? Днес прочетох някъде, че той бил “играч”:))) Играч в КУЛТУРАТА е този, който може да произведе и установи културен продукт. Да направиш “перо" и т.н. дейности, да промотираш или да организираш, е as usual в нашия занаят, но все още не означава, че е продукт. В нашия случай става дума за един “културен Боршошлия”, който освен да реализира минуси с оправданието, че е ИНСТИТУТ - МЕЦЕНАТ, нищо друго няма! Факт. Институти са Министерство на културата, Министерство на образованието, а НДК е една културна инфраструктура, която е потенциална платформа на тези институти, колега меринджей! Можеш да инвестираш в някои продукти, но тогава, когато си ... поне около нулата! Още малко инфо: в продукцията “Квартет” ( уважение към актьорите) инвестицията е около 800 000 лева, а възвращаемостта е 90 000 лева през онази билетна компания, а постановката е поставена 2 пъти, или 450 000 лева на вечер! Нали се досещате, че тези 90 000 лева са реалният пазар. Това ли е продукт? Какво точно изгради този продукт в полза на КУЛТУРАТА, което да е устойчиво? Ако частен промоутър инвестира и възвръщаемостта е в това съотношение, то той ще се вози в трамвай. А меринджеят се вози в “Лексъс” и казва, че това е “институт”! Освен това го прави в годината, в която има загуба от 8,5 млн. лева! Докато всички останали се борят на този пазар, “института” ... Щях, без да искам, да кажа, че се краде от него :) Добре де, не се краде, но се източва.

Уважаеми хора на духа и културата, искрено съжалявам, че са ви омотали в този съвършен сценарий. Вие просто гастролирате там, а на гърба на таланта ви се случва всичко това. Оставям всичко на вашата КУЛТУРНА съвест, която си е лично ваша, но помнете, че има възпитателен обществен ефект! Не го забравяйте! Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих обобщил така - то е с показатели на фалит. Още по-зле дори - наличните пари са вече предварително похарчени, защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата ( и браво за търпението и усилията, които се полагат), която в момента се чуди как да адаптира и ремонтира НДК за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящето Председателство на България през 2018 г. Тези данъкоплатски пари са били преведени целево за него! Ако всичко това беше плод на некадърност, добре! Но всичко това е плод на алчност и много добре планирани действия. Знам, че няма да успокоя никого, но НДК, освен парите за ремонта си, няма и стотинка отгоре, а натрупаните задължения към този и онзи, тук и там, са мечтата на съдебния изпълнител.

В момент, в който цялата държавна машина е впрегната да проверява и одитира, а държавното обвинение в лицето на прокуратурата е в НДК в топлата петъчна вечер в 17.30 часа, с решение на “КУЛТУРНИЯ” са уволнени със смешни мотиви деловодителките на НДК, защото нямали “висше”, а тези достойни жени са там от 1986 г.(човешки съдби са това). И е сменен патрон на врата, и не само, и никой не знае какво точно се е сличило през уикенда и в кой е бил ключа. Съмнявам се в последното. А вчера е имало дистанционнен опит за източване на информация от сървъра. Блокиран е, слава богу. Днес издадох заповед да бъдат запечатани кабинетите на деловодството и юриста.


Да, в името на КУЛТУРАТА е възможно всичко! Да уволним (между другото, десетки "неудобни" хора водят трудови дела срещу НДК), да унизим, да откраднем. Ето в такава КУЛТУРА участвате вие, а всички ние - живеем. Категорично мога да заявя, че това е “сламен мениджмънт”, който рано или късно ще рухне. В крайна сметка “КУЛТУРАТА ПОБЕДИ”. Тъй като сега НДК отива в КУЛТУРАТА, време е и ПРОКУРАТУРАТА да влезе в КУЛТУРАТА,. Ако смятате, че КУЛТУРАТА с голямата си “победа” си е върнала отново архаичния модел на съществуване, то нека всички сме наясно, че вие също носите солидарна обществена отговорност за случващото се! 

Вчера меринджеят Ви излъга хладнокръвно. Излъга всички по веригата. Всъщност последните два месеца бяха тези, през които процесите се ускориха във всяко едно отношение. Никога и никой не го е принуждавал да подписва каквото и да било под натиск. Имал е цялото време и власт от октомври 2016 г. до днес, за да подпише, каквото прецени. Защо не го е подписал? Да спазваш срокове, които фатално си изпуснал месеци преди това, не е натиск. Това се нарича липса на професионална КУЛТУРА. Последните два месеца било хаос!

Последните два месеца всъщност се опитваме да подредим хаоса от последните три години. Натиснахме педала на макс, като същевременно удържаме положението, за да не подпише меринджеят някоя простотия от глупост, която всички, даже и него да вкара в беля, накъдето всъщност устремено се е запътил! Има бол негативни оценки на кой ли не за част от дейностите, също и безкрайни медийни съмнения около разходването на средствата. Казвам го аз, който съм присъствал на всяко едно заседание, и много добре знам какво сме си казали там. Вие не сте били. Само ще ви кажа, че вие се хванахте на един фейсбук пост. Sorry. Всички се хванаха. И за да ви докажа това, започвам скромно да публикувам това онова в пространството, все неща, които доказват, че именно “той” е оказвал натиск на клети хора още през 2016 г., когато два месеца не бяха от такова жизнено важно значение. Има много такива материали, така, че разполагате с достатъчно време, за да си промените мнението. Уважаема Ваня Щерева, Вашето нямаше да се загуби, че даже можеше да е и повече. Ако имахте малко повече търпение и желание, щяхте да имате и удоволствието да участвате в написването на една нова книга в културната ни история - нов БГ КУЛТУРЕН МОДЕЛ, finally.

Публикувам този текст в личната си страница, защото изразявам лично мнение, което не обвързва никого от екипа, в който съм. Позицията, която изразявам, все още в качеството си на председател на Съвета на директорите на НДК, е освен административно оправдана, но и морална. #МОРАЛ #КУЛТУРА В този управителен орган отговаряме за парите на данъкоплатците, от които се дотира и КУЛТУРАТА!
Айде лека нощ, и да ни е честита "ПОБЕДАТА”.:) 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

8

Васил Гайдаров

28.06 2017 в 16:47

Абе защо не отидете на место да видите безобразията на Боршош! Вижте, как върху перфектен мрамор се лепи гранитогрес... Или, как за да спестят работа при ремонта вдигат нивото на пода с няколко сантиметра, та вече пред всички врати се образува праг. Питайте хората от НДК за скандалните назначения на Боршош. Негови протежета се държат като генерални директори - шеф на билетен център, шеф на клуб перото и т.н., все едно "директори на водопад"...

4015

6

Mikhail Shcherbak

28.06 2017 в 14:15

Ако този човек има данни за корупция да се обърне към полицията. Аз като читател на сайта какво да направя, че някой си имал билетна фирма, правил еди-какви си сделки и карал Лексус?

13409

4

мнение от IP

28.06 2017 в 13:22

Ами гнусна история. Има ли една институция в България, която управлява обществени средства и да не е обрасла с корупция, лобизъм, натиск, източване, некадърност, алчност, нерационалност, безочие, луксозни коли за шефовете и т.н....

7671

3

Hissarion

28.06 2017 в 12:26

И за 1300 лева заплата ли е целият този вой? Брей този Боршов какъв подъл хитрец е, че се возел в служебен Лексус. На Лила протежето повече изглежда смешен с тези несвързани излияния. А смсите за онеправданите Главболгарстрой звучат нелепо. За стила на писане - мъка, мъка, още един Пенчев.