Секат незаконно 170-годишна гора край Сливен

ОFFNews Последна промяна на 12 май 2015 в 19:49 3375 1

Премахната синя марка за разрешена сеч.

Снимка WWF

Премахната синя марка за разрешена сеч.

Съвместно разследване на природозащитниците от WWF и горски инспектори от Регионалната дирекцията по горите в град Сливен установиха редица нарушения при сечта на 170 годишна букова гора край изворите на река Камчия в Сливенския балкан.

По сигнал на WWF горските инспектори установяват при теренни проверки, че в нарушение на нормативните изисквания стопанството е допуснало маркирането и изсичането на гората да става на големи площи, достигащи 3 декара, което е в пъти над допустимото.

Този вид прекомерни сечи позволява по-висок и по-евтин дърводобив. В изсечените площи почти липсва буков подраст, а малкото такъв често е прегазен от неправомерно навлезли в сечището камиони за извоз на отсечената дървесина. Установени са и много дървета, които са отсечени без контролна горска марка. Вероятно с цел прикриване на нарушенията при сечта, дни преди проверката на горските инспектори, с брадва е премахната част от маркировката на отбелязаните за сеч дървета. Освен това инспекторите откриват, че сечта е подновена преди да е влязло в сила позволителното за сеч.

„Този случай за пореден път показва, че прекомерните сечи в горите не са единствено резултат от бракониерски набези, но и функция от държавната политика за постигане на все по-високи финансови постъпления от ползването на държавните гори. Доказателство за това е, че в резултат на установените нарушения никой не е потърсил административна отговорност от държавните служители, допуснали прекомерната сеч и другите закононарушения. Единствената предвидена санкция е за дърводобивната фирма, за отсичането на единични немаркирани дървета, което дори няма начин да се докаже“, коментира Александър Дунчев, експерт в програма Гори на WWF.

От WWF настояват Изпълнителната агенция по горите да провери дали става дума за систематично неприлагане на горското законодателство в горско стопанство „Стара река“, което да води до сериозно влошаване на водоохранните, почвозащитните и противоерозионните функции на горите в стопанството. Освен това организацията призовава да се спре окончателно изсичането на вековната гора с цел прилагане на общия принцип за стопанисване на гори в Натура 2000, изискващ отделянето на 10% от горските хабитати за осигуряване на гори във фаза на старост, т.е. вековни гори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 10:48

"гора край изворите на река Камчия"..

Яко. Дайте да пресушим Камчия!