Сечта на бул."Витоша" била законна

Владислава Тричкова 07 май 2015 в 17:56 2806 0

Снимка OFFNews

Изсечените осем дървета на бул. "Витоша" са били в лошо физиологично състояние, става ясно от проверка на Столична община.

Първи за това, че секат дървета по булеварда в София, писа OFFNews. Тогава от общината ни отговориха, че става дума за дървета, които "не са в добро състояние".

На снимките обаче ясно се вижда, че по изсечените кестени няма нито един сух клон - току-що отсечените дървета са разлистени и зелени.

В същия ден успяхме да се свържем и с кмета на София Йораднка Фандъкова.

"В този случай и вие, и гражданите сте прави да реагирате, защото не е била подадена информация предварително и не е било обяснено защо се налага това. Аз също съм от гражданите, които биха реагирали на такова нещо", коментира Фандъкова пред OFFNews

Тя гарантира, че ако някой не си е свършил работата, той ще бъде наказан и изрази надежда, че няма дърво, което да е отсечено, а да е можело да бъде спасено.

Още същия ден кметът на столицата разпореди пълна проверка за изсичането на дърветата в участъка на бул. "Витоша", който се ремонтира.

Фандъкова ни увери и че вече е поискала пълно изясняване на всички факти по случая, включително и предоставянето на досието и снимки на всяко от дърветата.

Резултатите от въпросната проверка излязоха днес. 

Резултатите от проверката показват, че цялата процедура за получаване на експертна оценка е спазена и са издадени съответните документи. В участъка, които се ремонтира в момента - от ул.“Солунска“ до ул.“Алабин“, има 50 броя кестени. Направени са два огледа и е изготвена експертна оценка, която показва, че 11 от 50-те дървета са в лошо физиологично състояние. За 3 от дърветата Дирекция „Зелена система“ е установила, че могат да бъдат заздравени и укрепени. При останалите 8 кестена експертната оценка показва, че не могат да бъдат заздравени с допълнителни мерки и е необходимо тяхното премахване.

5 от премахнатите дървета са напълно изсъхнали, а останалите 3 са с хралупи, загниване в стволовете и частично облистване, става ясно още от резултатите. 

В този участък на бул. „Витоша“ ще бъдат засадени 17 нови дървета от типа розов кестен, който е резистентен на листоминиращ молец.

Проблемът, установен в течение на проверката, е свързан с липсата на комуникация и предварителна информация за действията, които са били предприети от фирмата изпълнител на обекта и Дирекция „Зелени системи“.

По настояване на кмета Фандъкова във вътрешните правила на дирекцията се залага задължително предварително информиране на гражданите за действията по премахване и подмяна на дървесна растителност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!