САЩ шокирани от расистките изявления в парламента

ОFFNews Последна промяна на 18 декември 2014 в 16:56 7302 26

Да чуем публични изявления, унизяващи хора въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност, е шокиращо. Тъжно е да станем свидетели на публичен дебат, отровен от реч, която трябва да е неприемлива в едно модерно, демократично общество, особено по време на един празничен период в годината, белязан с добра воля и пожелания за мир. Това се посочва в изявление на Посолството на САЩ до медиите.

В съобщението се подчертава, че правителството на САЩ е дълбоко загрижено "относно проявите на етническа нетолерантност".

"Надяваме се, че в този сезон на мир и добра воля всички българи ще се замислят върху своята вековна традиция на толерантност и ще положат усилия да отстояват своята световна репутация за мирно съжителство с хора от различни етноси. Всички народи се борят с проблемите, свързани с раса и дискриминация, включително и САЩ, но сред ценностите, които споделяме е и уважението към всички наши граждани, независимо от тяхната раса, религия или етническа принадлежност", се казва още в изявлението. 

"Днес, както и всеки друг ден, ние призоваваме българските граждани да осъдят всички форми на принизяваща реч и да бъдат положителни гласове в изграждането на едно приобщаващо общество, което отразява нашите общи ценности, без дискриминация и нетолерантност", посочват от посолството на САЩ у нас. 

Изявлението идва ден след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е част от управляващата коалиция, отправи от трибуната на парламента расистки послания.

Както и на фона na месеци обществено недоволство срещу полицейското насилие и расова дискриминация във връзка с трагичните инциденти с убийствата на невъоръжени афроамериканци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2014 в 13:24

Хахаха, май в Щатите има протести срещу убийствата на афро-американци и расистки-мотивирано насилие, проявено от полицията. Ако не се лъжа де... И още - тези дни излезе един доклад за мъченията над американски затворници, предполагаеми "терористи"... Дали не са леко нагли янките, за да си позволяват да ни дават съвети за етническата толерантност в България? Само лекичко... :)

19.12 2014 в 10:49

"Колко малки негърчета деца застреля днеска пиндоската полиция?"

Отдавна САЩ премахнаха графата за етнос при регистриране на престъпления - иначе щеше да избожда очите при всяка статистика.

Тази прекрасна практика е наложена и тук, както се разбра от изказването на полицията, че не се събира такава информация.

19.12 2014 в 08:47

ЕМО, Генк е в Белгия. :)

19.12 2014 в 00:12

Интересно защо ли до сега не сме прочели остро изказване от кмета на Генк против "дискриминирането" на циганите?

ПП.Който се чуди какво общо има кмета на един холандски град с циганския проблем,да се поинтересува защо беше на посещение в България преди няколко седмици...

18.12 2014 в 22:21

САЩ да си гледат работата,а ако са толкова загрижени да ги вземат и да ги интегрират там.Тука повече нямаме нерви , да се занимаваме с "говеда"...То говедото е по разбрано , просто не знам с какво могат да се сравнят.

18.12 2014 в 22:15

Циганин не е обида на расова или племенна основа. Тук не може да става дума за дискриминация. Цигани са мизерниците избрани да бъдат паразити с които да се облагодетелстват техните образовани водачи. В Индия има касти на бедни и богати и в България има касти на образовани и мизерстващи цигани. Там където няма роби липсват господарите. Когато си на върха на хранителната пирамида не се интересуваш от тези под теб. За Баш-Бай Мангал мръсния циганин е още по противен отколкото за теб читателю. Той му е съсед и сроден нему. Единствено това, че му носи доход е причината да съществува и той и децата му. Мръсните цигани са стока.

18.12 2014 в 22:06

Божичко... кой се намери да ни упреква в расизъм... Сега остава от ислямска държава да ни обвинят в религиозен екстремизъм...

18.12 2014 в 21:35

Господа от Посолството, от уважение към Вашата конституция ше се опитам да бъда умерен. Етносът, който е дискриминиран, през последните 25 години, е Българският етнос, за разлика от циганската популация, която се отличава със настъпателни социални привилегии !!Бидейки тук, в столицата, моля да използвате веднъж поне градския транспорт за да се уверите примерно в това.Другите примери ги четете във вестниците. Срамота е да ни укорявате !!

18.12 2014 в 20:39

Колко малки негърчета деца застреля днеска пиндоската полиция?

18.12 2014 в 20:19

А в САЩ убийствата на афроамериканци от бели ченгета какво е? Расизъм или братска помощ? В България поне на този етап това, което става в САЩ по расистка линия не може да стане!