САЩ шокирани от расистките изявления в парламента

ОFFNews Последна промяна на 18 декември 2014 в 16:56 7624 26

Да чуем публични изявления, унизяващи хора въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност, е шокиращо. Тъжно е да станем свидетели на публичен дебат, отровен от реч, която трябва да е неприемлива в едно модерно, демократично общество, особено по време на един празничен период в годината, белязан с добра воля и пожелания за мир. Това се посочва в изявление на Посолството на САЩ до медиите.

В съобщението се подчертава, че правителството на САЩ е дълбоко загрижено "относно проявите на етническа нетолерантност".

"Надяваме се, че в този сезон на мир и добра воля всички българи ще се замислят върху своята вековна традиция на толерантност и ще положат усилия да отстояват своята световна репутация за мирно съжителство с хора от различни етноси. Всички народи се борят с проблемите, свързани с раса и дискриминация, включително и САЩ, но сред ценностите, които споделяме е и уважението към всички наши граждани, независимо от тяхната раса, религия или етническа принадлежност", се казва още в изявлението. 

"Днес, както и всеки друг ден, ние призоваваме българските граждани да осъдят всички форми на принизяваща реч и да бъдат положителни гласове в изграждането на едно приобщаващо общество, което отразява нашите общи ценности, без дискриминация и нетолерантност", посочват от посолството на САЩ у нас. 

Изявлението идва ден след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е част от управляващата коалиция, отправи от трибуната на парламента расистки послания.

Както и на фона na месеци обществено недоволство срещу полицейското насилие и расова дискриминация във връзка с трагичните инциденти с убийствата на невъоръжени афроамериканци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!