БХК поиска Симеонов да влезе в затвора за "отровно расистко изказване"

ОFFNews 17 декември 2014 в 21:41 14456 24

Валери Симеонов.
Валери Симеонов.

"Подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на етническа основа е престъпление, за което член 162, ал. 1 от нашия Наказателен кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години."

Това написа председателят на Българския Хелзински комитет - Красимир Кънев, в писмо до Цецка Цачева и до Сотир Цацаров по случай изказването днес от парламентарната трибуна на Валери Сименонов против циганите.

"Нашата организация от много години следи проявите на расизъм, включително словото на омраза в българското общество. Мога отговорно да заявя, че до този момент не сме се сблъсквали с подобно отровно расистко, подстрекателско и вулгарно изказване, направено от високата трибуна на Народното събрание. Тя бе осквернена и това, за съжаление, стана под Вашето председателство. Възмущение и отвращение предизвиква фактът, че изказването не предизвика отпор сред парламентарните групи на управляващата коалиция. Това, че за расисткото си подстрекателство г-н Симеонов използва трибуната на Народното събрание, което Вие му позволихте без нито една забележка или опит да го прекъснете, е отегчаващо вината обстоятелство", обръща се Кънев към председателката на НС Цецка Цачева.

Накрая БХК призовава Цачева да да предизвика "най-решително, незабавно и категорично разграничаване на Народното събрание от расисткото заявление, направено от трибуната му от г-н Валери Симеонов"

"Моля също така да изпратите официалния протокол от заседанието на главния прокурор за предприемане на предвидените в закона действия за наказателно преследване на този народен представител", се допълва в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!