Саня Армутлиева отговори на Рут Колева

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2015 в 17:06 26942 21

Продуцентката Саня Армутлиева отговори на обвиненията на певицата Рут Колева, според която Армутлиева ограбва парите на българските музиканти, заедно с останалите членове в ръководството на Музикаутор и ПРОФОН.

ПРОФОН подлежи на непрекъснат контрол и никой от членовете в дружеството не може да злоупотребява с финансите му. Обвиненията срещу мен са безпочвени и показват липса на познания за това как функционира цялата система не само у нас, но и по света, заяви Армутлиева в официална позиция.

Повечето от авторите на българския музикален пазар в момента са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси. Повечето от членовете на управителните съвети и на ПРОФОН и Музикаутор са както автори, така и изпълнители, а много често и продуценти.

Ето пълният текст на изявлението на Саня Армутлиева:

Станислава Армутлиева е един от основателите на ПРОФОН от над 15 години. Заедно със свои колеги тя основава дружеството на музикалните продуценти през 1998 година с цел българският музикален пазар да заработи цивилизовано по примера на най-добре работещите международни дружества - като холандското SENA, британското PPL и др.  През първите две години дружеството се издържа изцяло от лични средства на своите основатели, тъй като няма постъпления.

За 15 години ПРОФОН се превръща в работеща организация, която има над 200 членове, включително директно членство на големи чуждестранни компании, без посредничеството на български представители и вече генерира над 5 млн. лева годишно в полза на продуцентите и изпълнителите. Всички постъпления на дружеството се отчитат към членове и нечленове на базата на прозрачни правила, спрямо реалното излъчване на техния репертоар в медиите.  

ПРОФОН е част от клуба на световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия - IFPI, и работи директно с подобни организации по цял свят.  

Като част от международна структура, ПРОФОН следва кода на поведение и добрите практики на дружествата по света и отговаря на всички глобални критерии и изисквания. То подлежи на постоянен и много сериозен контрол, включително и от Министерството на културата и не съществува вариант който и да било от неговите членове да злоупотреби с финансите на дружеството.  

Категорично не може да има конфликт на интереси в членството ми и в авторското, и в дружеството за сродни права. Повечето от авторите, които оперират на българския музикален пазар в момента, са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси. Повечето от членовете на управителните съвети и на двете дружества са както автори, така и изпълнители, а много често и продуценти.  

Навсякъде по света авторското и продуцентското дружество работят паралелно за подобряване на средата и защита на интересите на всички участници в музикалния пазар – композитори, текстописци, аранжори, изпълнители и продуценти. 

Абсурдно е да се твърди, че може да бъде реализиран какъвто и да било натиск върху музикалните медии в България, повечето от които са част от международни медийни групи и водят много стриктна индивидуална програмна политика.  Нито българският, нито международният репертоар могат да бъдат насилствено вкарани в ефир в която и да било медия. Радиостанциите и телевизиите се съобразяват единствено с вкуса и предпочитанията на своята аудитория. Няма вариант репертоар на чужд артист да се търгува срещу ротации на български. Артистите, които имат договор с Вирджиния Рекърдс, са част от една вече много голяма група български изпълнители, които все повече намират място в ефира заради своя талант, творчество и подкрепата на феновете си. 

Вече над 22 години Вирджиния Рекърдс работи основно с някои от най-големите чужди музикални компании и никога не би си позволила да рискува отношенията си с тях и лицензите си. В тази връзка обвиненията за каквото и да било търгуване са безпочвени. Същото се отнася за обвиненията срещу мен по повод дружествата за колективно управление на права. Те се базират на непознаване на начина, по който функционира цялата система не само у нас, но и по света. 

От много години вече аз работя за интересите на целия музикален бизнес в България и отделям голяма част от личното си време и времето на моята компания, за обща кауза. Бих се радвала повече хора да полагат усилия да променят бизнес средата за българската музика. Затова призовавам цялата тази енергия, която се генерира в момента, да бъде впрегната в конструктивна работа в полза от всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 23:11

Тая не стига че прилича на вещица, а и некадърна за това бг поп музиканти няама известни в света, но всички са запознати с чалгата. Саня одърте вече, всички в бг те мразят, нинаправи път на младите!

03.02 2015 в 17:22

Е, как бе тая нали е МЕНТОР, ха-ха. Навремето имаше курсове за мазачи, бояджии и всякакви такива майстори с осигурена практика, т.е плащаш си за да реботиш на някого. Сега с "Х фактор" е същото, дайте да ви видим, да изкараме някой лев от шоуто и рекламите му, после като видим кой става ще се впием като пиявици в него и ще го смучем до гроб, нали сме продуценти.

03.02 2015 в 11:45

Как може в УС на Мюзикаутор или каквото е там да има осъден- Саня. Тя беше осъдена за 30 000 от Невена за проваляне на кариерата й. И второ, как може да си в УС на орган, който те регулира??/ Що за малоумщина и кочина

03.02 2015 в 09:37

Тая откровена проститутка, почнала като петоразрядна актриса, с чадър отгоре граби на провала от и без това изпосталелите доходи на българските музиканти. Била хищница, добре,ами да унищожи всичко до крак ли? А най-големият и грях е тормозът и експлоатацията на прохождащите млади. Ами останалите т.н. промотъри? Къде сте, Фънки, Monkey и тям подобни? Нали бяхте голямата работа, големи мъже, рокаджии до гроб? Или затлъстяхте като хипопотами и сменихте очилата с розови?

03.02 2015 в 09:18

Ей парцал я обясни за парите в Ктб

03.02 2015 в 08:29

в БГ няма никаква музика заради палячовци като вас и нас*аният ви светоглед. Търсенето определя това, което се предлага. На простите хора от гората им се полага музика, която лесно да могат да асимилират.
Музикална сцена умножена по 0 за тъпи хора със същата стойност от също толкова тъпи "музиканти".

02.02 2015 в 23:53

Тая пут колева, кога стана "музикант", да брани интересите на музикантите? Тя няма никакъв глас, само врещи като коза когато я колят и си вре носа тук и там само и само да я забележат. бездарна нещастница.

02.02 2015 в 21:05

Значи според таз женица ако си мулти-инструменталист и записваш цялата музика е еднакво престъпно с това ако от едната своя фирма приемаш да отпуснеш половин милион чужди пари на другата своя фирма? Тази е голям мислител. Лелче влизай в затвора да топлиш мястото на Цветан Цветанов, че и той ще влиза в женския затвор.

02.02 2015 в 20:28

Саньоооооо,Саньо...румънците са на хиляда километра пред нас И В ТАЗИ област, да ви пикая на продуцентите и на музикантите смешни...

02.02 2015 в 20:18

Тази кокошка се е взела много на сериозно! Мюзикаутор по никакъв начин не може да защити авторските права на който и да е всички тези агенции работят на гърба на незнаещите и безнадеждно надяващи се композитори на музика, от която тези паразити изкарват дивиденти!