Самолети, хеликоптери и за първи път Стрела на парада в София, дроновете - забранени

OFFNews 06 май 2023 в 08:45 3856 2

парад

Снимка БТА

Военна техника, както и вертолети и самолети ще бъдат показани на Гергьовденския парад в центъра на София.

Военна техника, както и вертолети и самолети ще бъдат показани на Гергьовденския парад в центъра на София.

На площад "Княз Александър Първи" ще преминат над 800 военнослужещи в седем представителни блока.

В празничния ритуал ще бъдат осветени бойните знамена на Българската армия.

За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини "Стрела" от състава на многонационалната бойна група на НАТО у нас.

На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини. Изтребителната, щурмовата, вертолетната, транспортната и учебната авиация на Българската армия също ще прелети над София.

Тази година водосветът на бойните знамена е в рамките на ритуала за парада. Причината е, че все още на Паметника на незнайния войн тече ремонт.

Водосветът ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

Мерките за сигурност включват забрана за полети на дронове

Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за сигурност в София преди началото на тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини и военния парад в Деня на храбростта и празник на Българската армия.
След 8 часа е организиран достъп на гражданите през пет пункта за проверка,съобщиха от пресцентъра на службата.
От 08:30 до 12:30 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус километър от района на парада .
Променена е организацията на движението в центъра на столицата, забранено е и паркирането в централната градска зона.

МиГ-ове в клин ще прелетят над Пловдив

Самолети МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" ще поздравят пловдивчани за 6 май. Те ще прелетят над града във формация "клин" около 11,30 часа. Преди това миговете ще участват във военния парад в София.

Музеят на авиацията в Крумово ще покаже документалната експозиция "Въздушното фоторазузнаване в България 1912 – 1945". Тя представя първите опити за въздушно разузнаване, както по време на войните за национално обединение, така и в мирно време.

Посетителите ще могат да се включат и в два безплатни тура от 11:00 и 14:00 ч., които ще ги запознаят с историята на въздухоплаването в България.

На днешния Гергьовден ще бъде осветен най-новият православен храм в Пловдив - параклисът "Свети Архангели".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

06.05 2023 в 18:02

Самият факт, че са успели да изкарат ръждясалите железа от поделенията и са стигнали до жълтите павета да козируват на Резидентина е успех сам по себе си.
А МиГ-овете дето щели да летят "в клин", откъде намериха три да могат да литнат за клина? Или ще е специален клин с два самолета?

22548

1

dolivo

06.05 2023 в 10:49

Малко да поразбият жълтите павета ...