Салман Рушди: Нещо се е объркало в сърцето на исляма

Вероника Шербанова 21 септември 2012 в 14:12 4111 8

Салман Рушди, Снимка: The Telegph
Салман Рушди, Снимка: The Telegph

„Нещо се е объркало в сърцето на исляма“.

Това заяви пред френското издание Le Monde британският писател Салман Рушди.

Рушди все още се укрива  заради смъртната присъда, издадена срещу него от иранския върховен лидер Рухолах Хомейни за книгата "Сатанински строфи".

Времето, прекарано под смъртна заплаха, го накарало да следи отблизо радикализацията на ислямския свят.

„Нещо се е объркало в сърцето на исляма. Случило се е съвсем наскоро. Спомням си, че когато бях млад много градове в мюсюлманския свят бяха космополитни градове, културни центрове“, обяснява той.

„За мен е трагедия това, че тази култура е регресирала до такава степен, като рана, която сам си си нанесъл. Ислямът, с който аз израснах, беше отворен, повлиян от суфизма и хиндуизма, а не като този, който се разпространява широко в момента“.

Фетвата от 1989 г., издадена заради излезлия година по-рано роман „Сатанински строфи“, направи Рушди символ на борбата между свободата на словото и необходимостта да се уважава религията.

През тази седмица бяха отпечатани мемоарите на писателя, описващи деветте години, през които той се укрива.

Интервюто с писателя идва малко след появата на филма „Невинността на мюсюлманите“, осмиващ пророка Мохамед, който предизвика протести в ислямския свят и стана причина за убийството на американския посланик в Либия и трима служители на консулството.

„Невинността на мюсюлманите“, последван от редица карикатури във френски и немски издания, повдигна международен дебат за свободата на слово и религията.

„Има граница, отвъд която вече не можеш да обвиняваш Запада. Ако имаше и най-малкият знак, подсказващ, че има вероятност мюсюлманската общност да създаде отворена демокрация, щях да променя мнението си“, казва Саламан Рушди.

През тази седмица Иранската религиозна фондация увеличи наградата, обещана за главата на Рушди, на 3,3 милиона долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови