Quantcast

Съдът спря избора на ректор в академията в Свищов

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2015 в 09:48 2297 0

Стопанската академия в Свищов не може да си избере ректор, Административният съд във Велико Търново спря провеждането на Общо събрание във висшето учебно заведение.

 Изборите за ректор на академията бяха насрочени за 10 ноември, а в понеделник да бъдат избрани председател и зам.-председател и официално да бъдат обявени кандидатите за поста. Засега са известни две кандидатури - на ръководителя на катедра "Финанси и кредит" проф. д-р Андрей Захариев и на преподавателя по маркетинг доц. Иван Марчевски, съобщи Дарик. В продължение на два мандата свищовският ВУЗ се управляваше от скандалния ректор Величко Адамов, който наскоро бе изпратен в пенсия с отнети привилегии като собствен кабинет в учебното заведение и пожизнена заплата, които сам си беше определил.

Повторно провеждане на избори в Стопанската академия тази година се наложи, след като вотът на 28 май, с който бе провъзгласена за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова, бе обявен за нелегитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф. Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение. 

Една от задачите на временно изпълняващия длъжността проф. Иван Върбанов бе да организира провеждането на избори за ръководство на академията. Изготвени били вътрешни правила за предстоящия вот. Сформирана била и Централна избирателна комисия, която да извърши техническата подготовка на изборите.

Междувременно обаче в Административния съд в старата столица били депозирани жалби от проф. д-р Андрей Захариев и от проф. Теодора Димитрова. И двамата оспорвали заповедта на служебния ректор за поименния състав на Общото събрание и неговото провеждане. Мотивите били, че не трябва да се допуска заседание на Общото събрание и да се задейства процедура за избор на ректор, заради висящи съдебни дела по казуса с вота през май.

По двете жалби са образувани отделни дела, които са гледани от различни съдебни състави. Жалбата на проф. д-р Андрей Захариев била отхвърлена, друг съдебен състав обаче уважил жалбата на проф. Димитрова и постановил, че спира процедурата по провеждането на Общото събрание. 

Заради създалата се неочаквана ситуация, служебният ректор на академията проф. Иван Върбанов е съобщил на Академичния състав, че отлага провеждането на Общо събрание. От екипа му съобщиха, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд. Мандатът на служебния ректор изтича на 3 декември, в закона не се предвижда удължаването му, коментират специалисти. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !