РУО започва проверка след уволнението на учителката от СМГ

Йоанна Димитрова 10 юли 2017 в 19:15 8416 1

Снимка БГНЕС

Ваня Кастрева

Регионалното управление на образованието започва проверка след дисциплинарното уволнение на учителката по математика в СМГ Петя Тодорова. Това заяви началникът на РУО в София-град Ваня Кастрева.

Уволнението предизвика протест на родители и ученици днес, които заявиха, че Тодорова е изключителен професионалист и човек. Директорът Антони Стоянов пък я обвини, че е действала в разрез с интересите на гимназията в качеството ѝ на член на националната комисия на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Проверката ще започне утре, инспекторите ще се запознаят с процедурата и мотивите. Реално РУО няма особено големи правомощия в този случай - в правомощията на директора е да освобождава и назначава педагози.

От управлението обаче изразиха притеснението си от създалото се напрежение и надежда, че проблемът в едно от най-престижните ни училища ще се реши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

11.07 2017 в 01:16

Не знам кой какви правомощия има, но дисциплинарното уволнение е много добре описано в кодекса на труда. А в обясненията на директора май няма нито едно основание за такава мярка. Ако имат съмнения за корупция или лобизъм - има прокуратура. Според мен съдът ще върне учителката на работа още на първа инстанция.
Сякаш печеленето на състезания и медали става някаква самоцел на СМГ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!