Ромска организация против влизането на ПФ в парламента

ОFFNews 24 октомври 2014 в 18:46 6429 20

Ром, носещ тениска със знака на организацията
Ром, носещ тениска със знака на организацията "Амалипе".

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" изпрати отворено писмо до Бойко Борисов и до президента Росен Плевнелиев, в което изразява загриженост от влизането на Патриотичния фронт в парламента. 

Те изразяват "засилваща се трегова", че "преговорният процес между ГЕРБ и останалите партии е лишен от ясна и непоколебима ценностна линия относно необходимостта българското Правителство да се придържа към правните норми, по които България е страна, свързани с управлението на многообразието в мултикултурните европейски общества, с правата на малцинства, бежанци и мигранти".

Особено притеснение у ромите будят преговорите за коалиция между Борисов и Патриотичния фронт, тъй като са били заобиколени с мълчание "екстремно националистически и етноцентрични идеи, битуващи в негови (на ПФ) партии-членки, за безусловна доминация на българския етнос и за обезправяване на български граждани, принадлежащи към малцинства, основно ромското".

"Не може да се премълчи фактът, че демонстрираната досега от партии в блока негативна и антидемократична реторика по отношение на български граждани, принадлежащи към малцинства, често борави с противоконституционни призиви за драстично ограничаване на техни права и свободи. Сред идеите за „ефективни” политики към ромите, лансирани от ВМРО и НФСБ, е настаняването на роми във фургони, изнесени извън градовете, при минимални санитарно-хигиенни стандарти и постоянен полицейски надзор", възмутени са от "Амалипе".

Ромите не приемат също така и предложените от националистите "различни ставки от законоустановените на заплащане на майчински и социални помощи по етнически признак". Те, разбира се, не пропускат да направят сравнение между Патриотичния фронт и Германия през 1930 г.

Затова настояват "да не се предоставя достъп до бъдещата управленска коалиция на формации с антидемократични нагласи относно правата и свободите на лицата" от малцинствата, каквато според ромите е ПФ.

"Очакваме водещата преговорите партия ГЕРБ, респективно всяка друга политическа формация в подобна ситуация, да прояви национално отговорно отношение към всички групи граждани в мултикултурното ни общество. При селекционния процес за бъдещото управление на страната мандатоносителят да не допуска противопоставяне и различно третиране на българските граждани по етнически признак и залагането на мини, застрашаващи етническия мир в страната", завършват писмото си от "Амалипе".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!