НГДЕК написа отворено писмо до Бойко Борисов

OFFNews 10 март 2015 в 12:58 6774 21

Училищното настоятелство на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ написа отворено писмо до Бойко Борисов, в което го моли да се намеси в казуса със сградите на училището.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

В интензивен диалог с представители на Министерство на културата, упорито се опитвахме да намерим разумно решение на проблема с местонахождението на Класическата гимназия, но вече нямаме каквито и да било очаквания за скорошна развръзка. Министерство на културата, очевидно, не може да се справи с решаването на този проблем в рамките на своята компетентност, вследствие на което си позволи публично да политизира казуса НГДЕК. Това е и повод да изложим лично на Вас темата за съдбата на Националната гимназия за древни езици и култури в София. 

Убедени сме, че преместването на учениците от Класическата гимназия в ремонтираната сграда на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие" няма да помогне на Министерство на културата да отчете проекта си, финансиран с европейски средства в размер на 2,2 милиона лева (уточняваме, че сумата съфинансирана от ЕС е 1 868 639,85 лв.) поради сериозни нарушения в провеждането на процедурите по обществени поръчки в рамките на проекта и качеството на извършения ремонт. Елементарен е опитът на министерството да внуши на обществото, че ученици и родители проявяват „капризи“. Но каприз ли е, когато отказваш луксозно ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" и избираш полуразрушената сграда на 13-то СОУ, която никой не иска да ползва? Очевидно, не става въпрос за разглезени деца и родители с излишни претенции, а за нещо по-голямо от сграден фонд, ремонтиран за 2,2 мил. лева. 

Става въпрос за каузата на класическото образование в България, за стратегията на държавата в областта на културата и образованието. Разтревожени сме, че всеки опит да се остави учебния процес в 13-то СОУ, се представя като „претенция“ за учене в центъра на града, което профанизира разговора и прави диалога невъзможен. Истината, която никой не иска да каже, е, че НГДЕК не беше временно настанена заради ремонта на ул. „Баба“ в сградата на 13-то СОУ, а тази сграда бе предоставена от Столичната община, с решение на СОС за трайно 10-годишно ползване от Класическата гимназия и нищо не налага връщането на учениците в кв. „Модерно предградие”. В действията на министерството по този казус прозира единствено чиновнически опит за отчитането на един проект, без идея за развитието на НГДЕК. Тъй като проектът сам по себе си е компрометиран, доказа се наличието на азбест и то след завършването на ремонта, изпълнението е видимо некачествено и са налице редица сериозни нарушения в процедурите по изпълнението му, същият, не само че няма да бъде одобрен от съответните институции, но може да доведе до сериозна криза на доверието на европейските институции към българската държава, в частност към Министерството на културата, което очаква и се надява да е бенефициент по редица други бъдещи проекти. 

Недопустимо е да се правят опити и внушения за противопоставяне на различни професионални групи в областта на културата с елементарното и невярно твърдение, че похарчените пари за ремонта по проекта ще бъдат за сметка на други проекти. Училищното настоятелство вярва, че българската държава може да ремонтира едно българско училище със средства от държавния бюджет и да не се възползва от европейското финансиране, когато това би засегнало стратегически проект, какъвто е този с класическото образование в държавите от Европейския съюз. Защо не може да бъде отчетен проектът за ремонт на сградата на НГДЕК? Поради нарушения на изискванията по организацията и реализацията на проекта (който е писан за училище по изкуствата, а не за училище по култура, каквото е НГДЕК), а именно:

1. Министерството на културата прави промяна на целия ръководен екип на проекта - ръководител, координатор и счетоводител, непосредствено след приключването на ремонта (предмет на проекта) през октомври 2013 г.;

2. Министерството на културата обявява открита процедура по ЗОП за избор на ръководител, координатор и счетоводител, едновременно за два различни европейски проекта (НГДЕК, София и Музикалното училище „Любомир Пипков“, Плевен);

3. Министерството на културата избира ръководител и координатор на проекта през ноември 2013 г. и подписва с тях договори за 12 месеца, когато проекта е с продължителност 24 месеца. Договорите са на стойност съответно за ръководител 28 700 лв. без ДДС и за координатор 27 400 лв. без ДДС;

4. Дейността по посочените договори е приета и отчетена през декември 2014 г., четири месеца преди приключването на проекта (5 април 2015 г.) Изрично изискване в договора е: „Администрирането и отчитането на проекта ще бъдат осъществявани от ръководителя и проектния екип”;

5. Министерството на културата не избира счетоводител в откритата процедура по ЗОП и назначава служител на министерството, чийто договор не е публичен за разлика от другите, които са публикувани от Агенцията по обществени поръчки;

6. С европейски средства е ремонтирана сграда, в конструкцията на която се знае, че има азбест, което е в абсолютно противоречие с европейското законодателство;

7. По проекта е заложена цялостна смяна на дограмата на сградата, а реално е сменена частично;

8. Компрометирана изцяло е гръмоотводната инсталация на покрива, поради некачественото й изпълнение;

9. Не функционират и не са адекватно разположени рампите за хора в неравностойно положение, което ги прави на практика недостъпни.

Училищното настоятелство на НГДЕК няма съмнение, че посочените по-горе сериозни нарушения в реализирането и отчитането на дейностите компрометират проекта за ремонта на сградата на Класическата гимназия, което ще затрудни Управляващия орган МРРБ да одобри плащането по него. А през 2017 г. предстои европейски одит по тези проекти, като приоритетно ще бъдат проверявани проектите, за които има подадени сигнали за нарушения, какъвто е този проект. 

Ние се надяваме на Вашето разбиране и съдействие да разрешаване на казуса с Класическата гимназия, възстановяването на нормалния учебен процес в нея, тъй като в момента мнозинството от децата не ходят на училище, а 38 учители подадоха заявления за напускане.

Разчитаме на среща между Вас и Настоятелството за намиране на решение, свързано с бъдещето на Класическата гимназия. Убедени сме в думите на г-жа Кристалина Георгиева, че е важно да използваме европейските средства така, че те да дават по-добра перспектива на бенефициентите си, а не да ги лишават от нея, какъвто е случаят с НГДЕК. 

Информираме Ви, че в средата на месец февруари сме депозирали писмо с искане за среща с Вас в деловодството на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!