Министерството на културата обвини НГДЕК в самоуправство

ОFFNews Последна промяна на 10 март 2015 в 23:21 6256 9

Министерството на културата публикува отговор на отвореното писмо, което Училищното настоятелство на НГДЕК изпрати днес до Бойко Борисов.

Публикуваме отговора на МК без редакторски намеси:

Изложените в писмото на Училищното настоятелство твърдения не отговарят на истината и целят манипулиране на общественото мнение. С цел внасяне на яснота по казуса, Ви уведомяваме:

С Решение № 904/17.11.2004 година на Министерски съвет, на МК за нуждите на НГДЕК безвъзмездно е предоставена собствеността на имот, находящ се на ул. „Баба” № 16, където Класическата гимназия се помещава до 17.09.2013 година включително.

С Решение № 400/18.07.2013 година Столичният ОС предоставя на МК безвъзмездно за управление за срок от 10 г. общински недвижим имот, представляващ – партер, 1-ви, 2-ри и 3-ти етаж от сграда, находяща се на ул. „Св.Св. Кирил и Методий” № 63. С Решение № 581/ 24.10.2013 г. на СОС е допълнено, че „предоставеният имот включва и прилежащият училищен двор. Конкретните образователни дейности, за които се предоставя имотът, съгласно Писмо от министъра на културата № 07-00-50 от 02.07.2013 г., са за нуждите на НГДЕК „Константин Кирил Философ”.

Поради закъснението на ремонтните дейности във връзка с изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на НГДЕК, учебните занятия са преместени без изрична писмена заповед (което е вид самоуправство) в сградата на бившето 13-то училище, находяща се на ул. „Св.Св. Кирил и Методий” № 63.

Във връзка с изложеното в писмото по отношение на изпълнението на дейностите по проекта:

1. Екипът за управление на проекта не е подменян по време на изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на НГДЕК.

2. Обявената от МК обществена поръчка е с предмет: Сформиране на екип за организацията, администрирането и управлението на проекти: ВG161РО001/1.1-05/2008/001-018 „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков", гр. Плевен" , ВG161РО001/1.1-05/2008/001-019 „Реконструкция и организация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на ефективни мерки при ремонт па Национално училище за танцово изкуство гр. София", ВG161РО001/1.1-05/2008/001-020 „Реконструкция и модернизация за осигуряване на достъпна среда и провеждане на енергоефективни мерки при ремонт на Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” и е обявена на 20.06.2013 година. С Решение от 16.07.2013 г. е прекратена процедурата за възлагане на обществената поръчка по обособена позиция № 3 – Счетоводител.

3. Не отговаря на истината твърдението, че сключените договори с екипа за управление на проектите са със срок 12 месеца, когато проектът е с продължителност 24 месеца. Договорите са на стойност съответно за ръководител - 28 700 лв. без ДДС и за координатор - 27 400 лв. без ДДС, общо за трите проекта. С избраните изпълнители са сключени и договори със срок до края на изпълнението на проектите.

4. По отношение твърдението, че дейността по посочените договори е приета и отчетена пред декември 2014 г., четири месеца преди приключване на проекта, следва да се има предвид следното: касае се за три проекта, изпълнявани по ОП „Регионално развитие”, два от които са отчетени от МК през декември 2014 г.. Дейностите по договорите на екипа за управление са изпълнени в тяхната цялост и за възложителя, в случая МК, е налице задължение да уведоми Агенцията по обществени поръчки за тяхното изпълнение. Твърденията в писмото показват не само непознаване на правилата за изпълнението на проекти, финансирани по ОП, но и на правилата на провеждане на обществени поръчки.

5. По отношение това, че е назначен служител от МК като счетоводител по проекта – същото не е закононарушение, такава законова възможност е регламентирана в Постановление № 330 от 5 декември 2011 г. на Министерски съвет.

6. Твърденията за наличието на азбест в конструкцията са несъстоятелни и не отговарят на истината, още повече че МК е предприело всички мерки и съответно етернитовите преградни стени са били отстранени. Това е така и съгласно Протокол № 8/26.09.2014 г. от извършен Анализ на прахови проби от въздуха в помещения на НГДЕК в София на ул."Баба" № 16 в "Модерно предградие", който е публикуван и на страницата на МК на 24.02.2015 г.

7. Спекулация са и твърденията относно подмяната на дограмата. Проектът не предвижда цялостна подмяна на дограмата и такава не е извършвана, тъй като голяма част от нея е подменена в предишен период от ръководството на училището.

8. По отношение компрометираната гръмоотводна инсталация – МК заявява, че се касае не за некачествено изпълнение, а за злонамерени действия, допуснати в резултат на лошо стопанисване на сградата.

9. Рампите за хора с увреждания са разположени в границите на имота, същите функционират. Достъп до училището и до асансьора има и откъм двора на училищния двор. Още повече, че вратата на официалния вход е постоянно заключена от училищното ръководство, което наистина прави рампите за хора с увреждания неизползваеми.
Провеждането на нормален учебен процес е в задълженията на директора на училището и на учителите от гимназията. С действията си МК не нарушава нормалното протичане на учебните занятия, дори напротив. Заповедта за преместване на учебните занятия е 29.01.2015 година и на директора на училището е даден един достатъчно дълъг срок за поетапното преместване на учебните занятия в рамките на зимната ваканция на учениците, без това да доведе до нарушаване на учебния процес в НГДЕК.

Не може да бъде вменяван като отговорност на Министерство на културата фактът, че ученици не посещават учебни занятия, санкциите за такива ученици са от компетентността на училищното ръководство и то следва да предприеме адекватни мерки за преустановяване на тази порочна практика.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2015 в 15:45

Ама толкова е просто решението!... Избира се нов директор по легален начин, а не както се случи с Мариела Папазова, изгонва се госпожа Репуц, която по никакви причини няма място в това настоятелство, и накрая едни разумни и образовани хора сядат и си говорят спокойно. Е това е цялата драма! Онзи ден написах в този форум, че развръзката изглежа добра, но пак ще има претенции на обидени и морално ощетени и бях оплюта за това, но ето...

11.03 2015 в 14:38

Затваряйте го това тъпо училище вече. Всички разбраха, че там се мислят за богоизбрани и че са нещо специално и по-елитарно и продължават да живеят в соц-а. А истината е, че са западащо училище с несъстоятелни амбиции и претенции. С тоталната си първенющина издразниха и настроиха срещу себе си абсолютно всички неутрални и непредубедени хора. Възпитаниците му били елита на нацията, били с друга закалка, били по-по-най??? Дрън-дрън, че пляс! Истината е, че не могат да се опрат на средностатическа езикова или математическа гимназия от който и да е град в България, въобще да не споменавам Немската, Испанската, Първа английска или Математическата в София. Тотални сноби.

11.03 2015 в 13:11

OffNews!!! Отново неточност. Не НГДЕК е обвинена в самоуправство, а .и.д.д. Папазова.
Към Димитър : НГДЕК има акт за собственост за сгардата на ул. Баба от ноемрви 2004 година.

11.03 2015 в 13:07

Как не ги е срам. Прокудиха училището в онази мизерия. Повече от 20 години никой не се беше сетил за него. И сега, като падна възможност да се вземат едни пари, се втурнаха да ремонтират. За мен истината е една - това е едно от най-елитните училища, от което излизат едни от най-културните хора в тази държава. (Злобните завистливи коментари показват една специфична черта на българина - да дърпа по-извисените надолу към калта, вместо сам да се опита да се издигне над нея). Вместо да се карат помежду си, учителите трябва да заявят със заслужено самочувствие, че нито една от тези сгради не е подходяща. И ако трябва, да се остане заради отчитането на проекта пет години на "Баба", но с дългосрочен план за търсене на подходяща сграда в престижно и безопасно място в София. Сигурна съм, че ако се прегледа сградният фонд, ще се открие нещо изоставено и подходящо.

11.03 2015 в 09:12

ПО-ДОБРЕ Е МУЛТИГРУП ДА ДОЙДАТ НА ПОМОЩ НА ДР. РАШИДОВ!

11.03 2015 в 01:03

а на мен започна здраво да ми писва от публикации по темата НГДЕК.

всяко държавно училище в България има хиляди проблеми - от мизерния бюджет, през липсата на достатъчно квалифицирани преподаватели и материална база, до това, че в по-малките населени места децата пътуват през три села в четвърто, за да отидат на училище.

да се представят проблемите на НГДЕК като по-значими и от едва ли не национален приоритет е унизително спрямо всички останали училища и ученици, въпреки че НГДЕК е под шапката на културното министерство а не на образователното. в крайна сметка всички ученици заслужават максимално добри условия за образование.

мога да разбера сантиментите на предишните възпитаници на гимназията. не мога обаче да разбера родителите. все пак мнозинството от тях са съзнавали къде се намира НГДЕК, колко много ще пътуват децата им и в какви условия ще учат, към момента, в който са ги записали там и това едва ли е новост за тях.

колкото повече шум се вдига по въпроса, толкова повече си мисля, че определени личности го използват като инструмент за удовлетворяване на собствени нужди. недоверието ми в политиците е стигнало до момент, в който съм неспособен да повярвам дори в чисто родителската им загриженост.

11.03 2015 в 00:44

Опа-а-а. Значи азбест (етернитови плоскости) е имало и МК ги е отстранило през септември. Е така обичам аз проект - обществена поръчка, забележете, за ръководител, координатор и счетоводител, който впоследствие отпаднал в полза на човек от министерството. Значи Министерството на културата е обявило обществена поръчка за... министерство. То е все едно директорът на театър да обяви обществена поръчка за ръководител на театъра.

11.03 2015 в 00:01

Гръмоотводната инсталация е компрометирана в следствие на злонамерени действия на бъдещи ученици в НГДЕК, принадлежащи към малцинствата :) Абе яко са омазали проекта и обществените поръчки.