Боил Банов: НГДЕК трябва да остане няколко години в "Модерно предградие"

OFFNews 09 март 2015 в 09:43 4657 17

Снимка БГНЕС/Архив

Боил Банов

Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) трябва да остане няколко години в ремонтираната с европейски средства сграда - на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие", за да не изгубим 2 млн. лв.

Това обяви пред Нова телевизия Боил Банов, зам.-министър на културата.

"Това са парите за 2-3 месеца на българските артисти, целият бюджет на българските музеи за година. Културата, в рамките на парите, които има, едва издържа", ожали се Банов.

Той призна, че над 30 учители са депозирали оставки при директора. Министърът на културата Вежди Рашидов щял да се срещне тази седмица с тях.

"Ние имаме начин с времето да ги върнем в центъра, ние съзнаваме, че логиката е тази гимназия да е в културния център, но връщането им в момента означава директна загуба на 2 млн. лв", коментара зам.-министърът.

Заради проблема със сградата и смъртта на техен колега - учителят по немски Бойко Атанасов, миналата седмица 37 учители от НГДЕК депозираха при директора оставките си.

Преподавателите са заплашили, че ще сезират Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за злоупотреба и кражби при ремонта за над 2 милиона лв. на сградата на НГДЕК на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие", заради който започнаха дрязгите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!