Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Ремонтират поругания паметник на хан Кубрат в Малая Перешчепина

OFFNews Последна промяна на 16 април 2021 в 18:20 4413 0

Снимка mfa.bg

Поруганият паметник на хан Кубрат в Малая Перешчепина, Полтавска област на Украйна, е частично възстановен.

Възпоменателната стела е вдигната, иманярският изкоп е запълнен. Мястото около стелата е подравнено и се очаква бетониране, съобщават от българското външно министерство.

Вандалският акт срещу паметника беше извършен на 5 април тази година. 

"Посолството ни в Украйна е в контакт с местните власти още от самото начало на случая и следи възстановяването на паметника, което започна веднага. Консулът ни в Киев Тодор Бончев разговаря днес с разследващия полицай по делото за разрушаването на паметника на хан Кубрат - Виталий Головко. По повод разследването Виталий Головко е споделил, че към момента извършителите не са установени и работата по намирането им продължава. Работи се по различни версии за деянието, основната от които е иманярство"  - заявиха още от външното ни министерство.

С осъдително изявление на 7 април излезе и МВнР на Украйна, като увери, че тази провокация няма да повлияе на развитието на приятелски отношения между Украйна и България, а самият паметник трябва да бъде възстановен във възможно най-кратки срокове.

На 17 април партия "Възраждане" организира протест пред Министерството на външните работи в София по повод разрушения паметник на хан Кубрат. "Дванадесет дни, след като паметникът на хан Кубрат беше не просто осквернен, а напълно разрушен, реакция от българските дипломати няма" - заявиха от "Възраждане".

От Външно днес реагираха и опровергаха твърденията на партията: "МВнР осъди поругаването веднага, след като научи на следващия ден. Министерството призова компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови