Ректорите на медицинските университети са против разкриването на частни медицински вузове

OFFNews 12 юли 2021 в 14:38 1356 0

Намеренията за разкриване на частни медицински висши училища (ВУ) и филиали, са в разрез с държавната политика по медицинско осигуряване и гарантиране на качеството на медицинските и здравните грижи на населението. Съществуващото териториално разпределение на висшите медицински училища покрива нуждите и е съобразено с административното и териториалното деление в страната. 

Това гласи общото становище на ректорите на медицинските университети по проекта за Национална карта за висшето образование, според което създаването на нови частни структури в системата на висшето образование на места, където съществуват утвърдени държавни такива, е процес, който беше наблюдаван неконтролирано в системата на здравеопазването и показа своята неефективност.

Становището е подписано от ректора на МУ –София акад. проф. Лъчезар Трайков, ректора на МУ – Варна проф. Валентин Игнатов, ректора на МУ – Пловдив проф. Мариана Мурджева и ректора на МУ –Плевен проф. Добромир Димитров. 

Ректорите предлагат да се въведе строго регламентиран съгласувателен режим при намерение за разкриване на нови държавни висши училища по професионалните направления „Медицина‎“‎, „Дентална медицина‎“‎, и „Фармация‎“‎ и сродни специалности от регулираните професии.

Според тях това трябва да се случва при следните условия:

• броят на действащите студенти на национално ниво да е над 99% от определения от НАОА капацитет;

• необходимостта от увеличаване на броя на обучаваните студенти в съответния район да е съгласувана с МЗ, в съответствие с националната здравна карта;

• да има положително становище от МОН в извършената предварителна оценка на въздействието от откриването на съответното ново държавно висше училище (филиал, факултет, колеж) върху степента на съответствие на профилната и териториална структура на висшето образование със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда.

Ректорите и академичните ръководства на медицинските университети в страната апелират да се предприемат законодателни инициативи за налагане на мораториум за откриване на нови университетски болници, както и на мораториум за придобиване на статут на научни организации в съществуващите здравни заведения.

Според ректорите с предложенията си те целят да се предотвратят негативни тенденции, свързани със снижаване на качеството на обучението и научните изследвания, каквито са допуснати от висши училища в други професионални направления. Обучението по медицина и упражняването на медицинската професия да са в строг регулаторен режим, предвид спецификата на медицинските дейности като услуга в полза на обществото, гарантирана от държавата.

Тези обстоятелства предопределят необходимостта от прилагането на по-специален режим от страна на компетентните министерства при разкриването на нови висши училища, филиали и факултети, смятат ръководителите на четирите медицински университета у нас.

Документът е изпратен до Президента на Р. България, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката, министъра на здравеопазването, председателя на Българския лекарски съюз и председателя на Българския зъболекарски съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!