Регистрацията в бюрата по труда ще става с по-малко документи

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2018 в 14:01 3811 0

При регистрация в дирекциите „Бюро по труда" търсещите работа ще представят по-малко документи. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, които бяха одобрени днес от правителството.

Ще отпадне изискването при регистрация да бъдат представяни документи, удостоверяващи общ и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж. При необходимост Агенцията по заетостта ще получава информация от Националния осигурителен институт.

Чрез промяната се определят и нормативни изисквания за разработването на проекти на програми за заетост и обучение от браншови организации и институции. Дефинират се и критериите за оценка на тези програми от страна на комисиите за подбор и оценка, назначавани със заповед на министъра на труда и социалната политика.

Въвеждат се и нормативни срокове за извършване на оценката за допустимостта на работодателите, кандидатстващи за получаване на средства по програми и насърчителни мерки за заетост и обучение, реализирани под формата на схеми за минимална държавна помощ.

Целта на промените е да се облекчи съществуващата административна процедура за регистрация на търсещите работа лица, да се подобри качеството на програмите за заетост и обучение и да се оптимизира работа на комисиите за подбор и оценка на тези програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови