Референдум в София наесен за градинките между блоковете

OFFNews Последна промяна на 10 април 2017 в 13:59 2599 3

Снимка БГНЕС - архив

През есента в София ще има референдум, който ще реши проблемите с презастрояването на града. 

Това заяви общинският съветник от "Политическа група 5" в Столичния общински съвет Симеон Славчев. Той ще инициира обсъждането на въпросите за допитването в София и вече е получил подкрепата на колегите си от всички партии да предложи на сесия референдум за цяла София. 

"Въпросите за референдума, които бяха предложени за район Младост първо са незаконосъобразни, второ популистки и трето няма да решат проблемите с презастрояването в "Младост", а напротив ще ги задълбочат", категоричен е общинският съветник.

В момента Славчев заедно с други общински съветници работят за определянето на въпросите, които ще бъдат разделени по групи и едва след това ще се изберат тези, които ще бъдат предложени за допитването. 

"Един от въпросите например може да бъде свързан с предоставяне от общината на прилежаща земя – частна общинска собственост, към сгради етажна собственост в жилищните комплекси за поддържане и използване от съответната етажна собственост, коята ще упражнява и контрол по поддържането и използването на земята. В момента живеещите в блоковете са собственици само на земята под сградата. Целта е подобряване качеството на обитаване на жилищните комплекси в Столична община. 

Така, предоставяйки на живеещите междублоков терен, те могат да го превърнат в градинка или детска площадка. В същото време нямат право да сменят предназначението на този терен като например за търговска цел. Запазвайки терена за озеленяване или детска площадка общината също може да помогне като предостави материали - пейки, кошчета, осветление и растителност за озеленяването. Така живеещите в блока ще имат отговорността за поддържането и опазването на това пространство. С тази идея се поставя и край на проблемите със строители, инвеститори", обяснява идеята си инж. Симеон Славчев. 
Според него един от вариантите за въпрос за референдума може да бъде: Да се върне ли земята в междублоковото пространтство на собствениците, живеещи в съотвения блок?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10355

3

neverland

10.04 2017 в 14:54

Това е хитър ход от страна на общината да спести разходи по "подръжка" като косене, пръскане, чистене, кастрене на дървете, озеленяване. Не че го върши, но ако станат факт промените, всички тези задължения и още куп други, ще трябва да се извършват от етажната собственост.
А сега предположете дали ще бъдат извършвани? Склонен съм да заложа, че общината ще свърши повече работа, отколкото съжителите.

То е много лесно да се реве срещу управлението(местно и централно), но когато се обърне колелото и нещата опрат до организация и извършване на дейности от съжителите...не знайно как всичко пропада. Защо, при положене, че реват, ама и те не вършат нищо.

10355

2

neverland

10.04 2017 в 14:49

"Един от въпросите например може да бъде свързан с предоставяне от общината на прилежаща земя – частна общинска собственост, към сгради етажна собственост в жилищните комплекси за поддържане и използване от съответната етажна собственост, коята ще упражнява и контрол по поддържането и използването на земята."

Доста, доста спорно. В смисъл голяма част от живущите, не желаят подобно нещо, защото ги мързи, защото не им се дават пари, защото, защото...
То зимата няма кой да изчисти снега на входа, а те искат да им вменят още отговорности и права...няма връзка. Пари за тока не могат да се съберат, пари за ремонт на покрива, да се изчистят стълбите не могат...

Кой му е мерак и сега се грижи за околоблоковото пространство, въпреки че чисто формално(по документи) не му е стопанин и не му е зачислено.

17257

1

Гароне

10.04 2017 в 14:49

"През есента в София ще има референдум, който ще реши проблемите с презастрояването на града".

Как точно един референдум ще реши с магическа пръчка всички проблеми?