Радев: МВР знаеше още миналата година за готвеното бягство от затвора

Социалистите призоваха за оставки заради изчезналите рецидивисти

ОFFNews 04 април 2018 в 11:09 7527 2

Имахме информация за готвено бягството от затвора на Владимир Пелов още миналото лято. Взехме необходимите мерки, информацията беше предадена на правосъдното министерство, но се случи така, че сега той сега е извън затвора.

Това каза в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той и правосъдният министър Цецка Цачева бяха извикани за изслушване заради бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор. 

Малко след това правосъдният министър потвърди това. Цачева и Радев обаче си противоречат от коя година е била информацията за готвеното бягство.

"Вярно е, че е имало данни през 2016 година, че единият от двамата е бил готов да избяга. Реакцията на ръководството на затвора е било да вземе решение да бъде спрян от работа, защото на работните места на затворниците не е толкова строг режимът", призна Цачева. 

В крайна сметка Радев обясни пред журналисти, че информацията може да е и от 2016 година.

Бягството станало за няколко минути и камерите в затвора заснели какво точно е станало, обясни правосъдният министър.

Цачева заяви, че до бягството се е стигнало заради човешки грешки. "Ежедневно се извършват проверки. Единият е бил с нож, другият - с огнестрелно оръжие. Това са забранени предмети. Някой е допуснал внасянето на тези оръжия", обясни тя и добави, че в затвора е назначена проверка как са били внесени оръжията и ще бъде безкомпромисна към всички виновни за бягството. 

"За никаква човешка грешка не става дума, а за грубо нарушение", подчерта малко по-късно вътрешният министър Валентин Радев.

Радев обясни, че в момента се води следствие и не може да каже подробност как и къде се издирват избягалите. Подчерта обаче, че има затворени граници, без да казва кои. "Мога да кажа, че са разпитани и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с тези двамата. Става въпрос за лица, които са им помагали или се очаква да им помагат."

Депутатът от БСП Славчо Велков подчерта, че търсенето трябва да започне от познати за затворниците места. В случая това били Тетевенския и Ботевградския Балкан.

"Благодаря ви за тази информация, господин Велков. И ние я имаме. Вероятно избягалите затворници ни слушат и ни гледат в момента", репликира Радев.

"Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов, визирайки литературния герой на Александър Дюма.

"Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас"", добави зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Не е нормално в държава от  Европейския съюз затворници да излизат през парадния вход и чистачката единствена да има смелостта да ги гони", коментира още в началото на изслушването Драгомир Стойнев от БСП. 

Социалистите призоваха да бъде поета политическата отговорност за станалото. "Политическата отговорност е въпрос на оставка и призовавам да не се бавите", каза депутатът от БСП Валери Жаблянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

1

Hihi1981

04.04 2018 в 12:19

Единият е бил с нож, другият - с огнестрелно оръжие. Това са забранени предмети....Абе вие нормални ли сте?!!!