Протест срещу полицейското насилие днес

OFFNews 10 юли 2015 в 07:35 3604 3

Протест срещу полицейското насилие се организира днес в София, около 1500 души са заявили, че ще присъстват на митинга в градинката на "Св. Седмочисленици" от 18 часа на страницата на събитието във фейсбук. 

Недоволството е под надслов "Качество, а  не количество в МВР". След поредния случай на полицейско насилие срещу мирни граждани - а именно побой от страна на петима полицаи над младежи, и поредният побой над бежанци ние нямаме избор, освен да не изразим публично нашето несъгласие, пишат организаторите. Затова група граждани излизаме отново на протест срещу състоянието на МВР и в частност на българската полиция, която се е превърнала в безконтролна и безполезна, но за сметка на това крайно скъпа институция, пишат организаторите. 

Битите при задържането на 18 декември 2014 г. Александър Грошанов и Веселина Китова заявиха, че не са провокирали с нищо униформените. Те признаха, че са пили и са се скарали шумно на улицата, но не са обиждали полицаите. Четирима от тях са отстранени от работа и срещу тях се води проверка. 

МВР ще организира допълнително обучение на полицаите как да прилагат техники за задържане, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред 24 часа.

На заседанието на правителстото в сряда премиерът Бойко Борисов нареди униформените да преминат отново курсове как да арестуват без насилие. Уволняваш, без изобщо да има коментар, отсече Борисов. 

Бъчварова проверява и сигналите за полицейски произвол, за да се направи извод дали кадрите от клипа са изключение, или практика. 

Организаторите на протеста обявяват и искания, които са контрапункт на исканията на протестиращите полицаи. Едно от тях е премахване на някои привилегии на служителите, като например ранното пенсиониране на служители "без особени, количествено измерими, заслуги, към задачите на ведомството". Настояват за ускорено създаване на електронно правителство и прилагането му за намаляване на злоупотребите с полицейски правомощия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!