Синдикатите в МВР подкрепят протеста срещу полицейското насилие

Юлиан Христов Последна промяна на 07 юли 2015 в 13:45 2265 11

Най-големият полицейски синдикат подкрепя протеста срещу полицейското насилие, който беше обявен за петък. 

Пред OFFNews председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов каза, че, ако има извършено престъпление в случая с разпространените кадри на полицейско насилие и ако се установи, че униформени са превишили правата си, те трябва да понесат отговорността си.

Той уточни обаче, че ако този протест е срещу полицейското насилие, но в същото време се отправят и искания срещу социалния пакет на служителите в МВР, то това би било нелепо и наивно.

"Ако някой каже: "Това са разбойници, убийци, вземете им т.нар. привилегии", означава, че поставят всички служители в МВР под един знаменател, което е нелепо. Да хвърлите заради един, двама или 50 престъпници петното върху всички служители на едно ведомство, това е прекалено и на мен ми се иска да се надявам, че това е просто плод на малко повече емоции. Ако някой го извади това като теза, вече наистина би било опасно за обществото", каза Попов.

Той коментира и записа с побоя над двама младежи, като направи паралел с това, че и при предходния протест на полицаите е гръмнал подобен скандал. "Вие си спомняте ситуацията от миналата есен, когато пак в разгара на наши протестни действия, гръмнаха, както се оказаха в последствие, някои „сензации“ - историята с обиска на една млада дама, който се оказа, че изобщо не се е състоял", припомни Попов.

Той обаче уточни, че от това не може да се прави заключение, че има целенасочена кампания срещу протеста на полицаите. "От друга страна ми е трудно да коментирам кадрите, доколкото не съм запознат с контекста, но нашата позиция е: ако има полицейско насилие, то да бъде санкционирано по съответния ред. На служители на МВР, които са си превишили правомощията, трябва да се търси дисциплинарна отговорност и ако има данни, че са извършили престъпление да им се търси наказателна отговорност. Прекрачи ли се някоя граница, отиде ли се наистина към проявяване на насилие, е нормално да си носим отговорност", допълни той.

Полицаите остават в състояние на протест. Към момента той се изразява в символичен палатков лагер пред сградата на парламента. Попов каза, че очаква до края на седмицата с ръководството на МВР да бъде проведен втори кръг преговори. "Мисля си, че бихме могли да се разберем и да се споразумеем. Ние нямаме никакво желание напрежението, което така или иначе съществува в МВР, да ескалира по-нататък. Винаги сме били привърженици на принципа, че най-добрия вариант е спорните въпроси да се решават по пътя на диалога", каза още той.   

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.07 2015 в 23:24

До ИВАН - Иване ти ако ги питаш тях заслужават повече от теб и мен защото си рискуват живота. Къде точно обаче го рискуват е друг въпрос. Според мен никъде. Говоря за охранителна полиция. България не е Америка където при една проверка могат да те гръмнат. Ако им се наложи да арестуват някой по опасен викат спец отрядите. Точно за охранителна полиция не съм съгласен с исканията им. Ей там да се пенсионират ако не на 65 то поне на 60. Заплатата да не се вдига. Или ако се вдига да е според заслуги. Разкрити и... забележете осъдени престъпници.
Виж пожарникарите биха имали абсолютното право на ранно пенсиониране, по високи заплати и т.н това са хората, които в тази държава си рискуват живота за нас гражданите. (лично мнение)

07.07 2015 в 23:17

На видео клипа видяхме само двама недостойни полицаи да бият и ритат без причина девойка на земята! Обаче имаше и 5 достойни полицаи, които не я биеха и ритаха, а само гледаха и си мълчаха! Неправилно е да смятаме, че полицията е пълна с недостойни полицаи! Напротив, пълна е с достойни полицаи!

07.07 2015 в 19:59

АМА КАКВИ ПРИВИЛЕГИИ?????АЗ ДА НЯМАМ НЯКАКВИ ПРИВИЛЕГИИ,РАБОТЯ КАТО ТЯХ,ДАЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ,НА ТЕХ ИМ СЕ ИЗПЛАЩАТ КОМПЕНСАЦИИ И САМО ИСКАТ...ИСКАМ ДА ВИ КАЖА КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА В ПОЛИЦИЯТА ....МОЛЯ НАПУСНЕТЕ,НАМЕРЕТЕ СИ ДРУГА РАБОТА...ДА АМА НЕ,КОЙ ЩЕ КРАДЕ ОТ ШОФИОРИТЕ,КОЙ ЩЕ ВЗИМА НАЛОГ ОТ К....ТЕ..Т.Н.ХОДИЛ СЪМ КЪДЕ ЛИ НЕ ,НО ПО ТЪПИ ПОЛИЦАИ ОТ БГ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ...

07.07 2015 в 19:30

СЪД ЗА БОКЛУЦИТЕ ! Да влезнат в затвора ,да пробват там да бият . Пожелавам на полицаите от клипа,да им отворят анусите в затвора ,и някой така да набие дъщерята на някой от тях!

07.07 2015 в 18:56

" Да хвърлите заради един, двама или 50 престъпници петното върху всички служители на едно ведомство"

Да хвърляМЕ, НИЕ да хвърляме?!?

Ние ли бе, муньо, ние ли хвърляме петно?

Проблемът не е, че някой полицай ударил некого (така де - не че не е пробелем, не е най-големия проблем), дето се вика - случва се и в най-добрите семейства.

Проблемът е, че тия дебелооки, оядени, нагли същества, които са се събрали в това ведомство дотолкова възприемат за нормално да си нарушават закона когато си искат и да са само в услуга на силните на деня и срещу всички останали хора, че дори не усещат що за престъпления и дивотии вършат и дори когато се опитват да се държат като "от добрите" пак говорят нагли дебелоочия.

07.07 2015 в 17:12

Ами борете се с тези престъпници бе, не гледайте безучастно, както гледаха колегите на същите как бият момичето - публична бесилка трябва за подобна измет!

07.07 2015 в 17:06

Вие смятайте, ако не го бяха заснели това престъпление. Знаете ли кога щяхте да чуете за него? А колко има дето не са заснети. Ами оня дето сам си скъса пагона? После ги повишиха. Направо няма смисъл от нищо!!!

07.07 2015 в 17:03

И аз обикалям полицаите отдалеч. Дето работа не вършат ами само неприятности могат да ти докарат, ей така щото им е фкиснат живота. Едно престъпление, особено от битов тип няма разкрито. Много ниско ниво, от кол и от въже събрани. Престъпници на 80%. Даже знам за случаи, които са ми разказали други полицаи, как имат практика да ти подхвърлят наркотици и после гледай си майтапа. Няма тука това не е мое. Полицаите намираха наркотика в теб, точка по въпроса. Лежи сега 5 години. Закрилят проститутки, закрилят трафиканти, закрилят мутри и политици... какво да говорим.

07.07 2015 в 16:20

Полицията е непрофесионална и слаба.

07.07 2015 в 15:01

Каквито отпадъци са мильовците, същите са и синдикатите...