Променят разрешителното на завода до Шишманци, блокадата на пътя за Белозем падна

OFFNews 24 август 2019 в 14:38 1907 0

Над 200 души се събраха на пореден протест пред входа на завода край Шишманци днес.

Те влязоха в предприятието заедно екоминистъра Нено Димов, за да се запознаят с процеса на производство. Инсталацията за сепариране на отпадъци работи, видяха хората. Те се оплакват от постоянна миризма и чести пожари. Взели сме всички мерки, за да няма пламъци, увериха ги от ръководството на завода, съобщи БНР. 

След като разгледа съоръженията и посети депото за отпадъци министър Димов подчерта, че се налага промяна на комплексното разрешително на завода. Преди това ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното, разпоредил е вече и проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражнявала контрол.

В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат, обясни министърът. За депониране ще бъдат само отпадъците, които не могат да се сепарират или компостират, уточни той. 

Срещата на министъра с протестиращите продължи в сградата на читалището в село Шишманци. Блокадата на пътя за Белозем беше прекратена, като заради нея се бяха образували колони от автомобили и в двете посоки. Движението вече е нормализирано.

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни. 

В общината вече е внесено искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров пък изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка от над 2000 души, в което се призовава за спешни мерки от страна на институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови