Пореден ден на протест край Шишманци

OFFNews 17 август 2019 в 08:47 1577 0

Снимка БНР

На шестия ден след запалването на сметището край Шишманци все още тлеят единични огнища. Второ денонощие задимяване на района няма.

За пореден път обаче на пътната отсечка към предприятието се събраха жители на няколко населени места, за да настояват за безопасна работа на завода за отпадъци.

"Надяваме се компетентните институции да си свършат този път добре работата и от тук нататък да има по-сериозен контрол на депото за отпадъци“, това казаха и тази сутрин пред БНР протестиращите по повод започналите вече проверки на прокуратурата и полицията след възникването на поредния пожар. Категорични са, че ще продължат протестите и обясняват присъствието си тук по следния начин:

"Не сме сигурни, че няма да се повтори".

"Искам Раковски да продължава да съществува, искам да спрат да ни тровят".

"Не работи както трябва, няма технология за преработване. Трябва да се спре с това палене и да има по-голям контрол".

"Всеки един палеж е обливан с вода. Тази вода отива в почвата. Тази почва се заразява и от там зеленчуците в градините ни. Това не е сметище, а една екологична бомба".

Вчера протестиращите настояваха за провеждане на референдум за бъдещето на завода за отпадъци. Кметът на общината Павел Гуджеров, който днес също е на протеста обяви, че подкрепя това искане. Независимо, че дим над района вече няма, продължават замерванията на въздуха и не се отчитат отклонения от изследваните показатели.

Екипите на пожарната остават при депото до окончателното загасяване на пожара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови