Приемат плана за центъра на София на последния СОС преди вота

Римски амфитеатър може да бутне сградата на Гьоте институт

OFFNews 15 юли 2015 в 13:48 6416 3

Снимка БГНЕС - архив

През октомври столичани ще се разхождат по улица на 2000 години, завещани ни от древните римляни. Това обяви главният архитект на София Петър Диков, който представи Подбробният устройствен план на "пъпа на столицата", обхващащ части от "Оборище" и "Средец". 

На последното си заседание на 23 юли Столичният общински съвет ще гласува ПУП на центъра.

Това е консервативен план, целта е да запазим градската среда такава, каквато сме я наследили от дедите ни, подчерта арх. Диков. Той обясни, че „доста недобри практики" са се случили през последните 20 години при работата на парче, а новият ПУП прекъсва тази практика. Даваме шанс на центъра на София с неговата древна история да покаже какво има под паветата. Това има и чисто прагматична цел – привличане на туристи”, посочи арх. Диков. 

Планът предоставя възможност за цялостно проучване на Сердикийския амфитеатър - вторият по големина в европейската част на Римската империя, както и започналото проучване на зоната на площад "Св. Неделя". 

Сградата на Гьоте институт в центъра на амфитеатъра 

Големият проблем при проучването на римския амфитеатър в София е сградата на Гьоте институт. Планът допуска тя да бъде съборена, въпреки че е паметник на културата, защото археологията е по-ценна, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов. Според него обаче направените до този момент проучвания сочат, че се намира не върху седалките, а в центъра на амфитеатъра и може да бъде запазена като част от цялостния комплекс. 

Спряха мераци за строителство 

Някои мераци за по-мащабно строителство в центъра на София се пресичат, обясни още главният архитект на СО. Като пример той посочи отпадането на строителството на 6-7 етажна офис сграда в градинката на "Гурко" и "Раковски" при "Синия лъв", както и замислени небостъргачи на мястото на бившите царски конюшни на "Дондуков" и "Левски". 

Зеленината в центъра

Всички дървета - включително тези в урегулираните поземлени имоти, са заснети. ПУП запазва растителността в центъра, която е едно от основните му предимства в сравнение с други европейски градове, изтъкна Диков. 

Без компромиси с археологическото наследство

Повече компромиси с археологическото наследство на столицата няма да се правят, категоричен бе зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Той обясни, че след 70-те години започва реално политиката по опазване на археологическото наследство.

През 80-те години е създаден резерватът „Средец-Сердика”, но тогава това не е било обвързано с устройствени мерки. Резерватът е съществувал, но са правени компромиси. Където има археологически структури, те ще бъдат изследвани”, заяви той.  

Зона А обхваща "Евлоги Георгиев", "Орлов мост", "Руски", "Аксаков", "Алабин", "Гурко", пл. "Св. Неделя", "Мария Луиза", "Дондуков", "Кракра", "Заимов", "Левски" и "Шипка" до Военна академия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!