Реставрират Западната порта на Сердика, превръщат я в място за концерти

Симона Костадинова 23 март 2015 в 14:45 10270 0

Снимка БГНЕС

Западната порта

Западната порта на античната крепост Сердика, която се намира до католическата църква "Св. Йосиф", ще бъде реставрирана и консервирана. Мястото ще се използва за малки концерти и други културни формати.

Това заяви столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов пред журналисти, като добави, че за целта на мястото ще бъде изградена сцена.

Чобанов обясни, че за този проект Столична община е спечелила финансиране по така наречената Норвежка програма.

"Западната порта на античния град ще се превърне в една от водещите атракции в София", каза още Чобанов. 

Стана ясно още, че в подземния музей на храма "Св. София" ще бъдат реставрирани около 20 кв.м. оригинални мозайки. Те ще бъдат поставени точно там, където са били открити, увери Чобанов.

"Това е поредна стъпка в посока на това средата там да се доближи в максимална степен до автентичната, като очакваме през следващите 1-2 години този процес на реставрация да приключи и ще започнем вече с инсталиране на експонати и на различни елементи, които ще направят музея още по-привлекателен и атрактивен", обясни Чобанов.

Той подчерта, че се надява подземният музей да се превърне в първостепенна атракция в центъра на града.

Чобанов каза още, че Столична община ще подпомогне Министерство на културата в изпълнението на проекта за реставрация на пл. Независимост (Ларгото), която беше спирана няколко пъти и така се забави във времето. 

"Много се надяваме в най-скоро време да започне същинската фаза по консервацията и реставрацията, като Столична община вече е подписала договор с БАН за съвместно стопанисване на обекта и за организиране на обща експозиция в подземния музей", обясни столичният зам.-кмет.

Той добави, че от догодина общината ще предложи на туристите специален туристически продукт за античния град, който ще започва именно на Ларгото, защото "именно това е мястото с най-голям потенциал да бъде водеща туристическа атракция в темата за римското наследство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!