При пътуване: САЩ ще признават всички тестове за COVID-19 от държавата на заминаване

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2021 в 17:48 1092 0

Авиокомпаниите ще приемат резултатите от всеки вид тест, одобрен от държавата на заминаване, уточняват от българското външно министерство по повод изискването на САЩ от 26 януари всички влизащи със самолет в страната да представят отрицателен резултат за коронавирус или документ, че пътникът го е преболедувал и се е възстановил.

По информация на посолството ни във Вашингтон в документа резултатът трябва да бъде отразен като "NEGATIVE", "COVID-19 NOT DETECTED", "SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED" или "SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED".

Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди заминаването. Ако е с едно или повече прекачвания (нито едно от които не е с престой, по дълъг от 24 часа) и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.

Възстановяването след прекаран COVID-19 ще се доказва с едновременното представяне на два документа:

1. Положителен резултат от тест за инфекциозно заболяване, направен до 90 дни преди пътуването, отбелязан като "POSITIVE", "COVID-19 DETECTED", "SARS-CoV-2 RNA DETECTED" или "SARS-CoV-2 ANTIGEN DETECTED";

2. Подписано становище от лекар или медицинско заведение с техните имена, адрес и телефонен номер, потвърждаващо, че конкретното лице е излекувано.

Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител. Идентификационните данни на пътника в документа му за пътуване трябва да съвпадат с данните от теста.

От новото изискване са освободени децата до 2-годишна възраст, членовете на въздушните екипажи, служителите на правоохранителните органи или армията при изпълнение на техните функции.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в САЩ на следните телефонни номера: +1 (202)387-0174; +1 (202) 387-5770.