Преизбраха Николай Кокинов за градски прокурор

Юлиан Христов 15 декември 2011 в 10:14 2726 0

Николай Кокинов, снимка :БГНЕС

Николай Кокинов бе преизбран за втори мандат за прокурор на София. За него гласуваха гласуваха 15 от 24-те членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Освен Кокинов за поста се бореха още двама - Александър Налбантов, който получи 8 гласа и Бойко Атанасов, останал само с един глас подкрепа.

Кандидатурата на Кокинов бе подкрепена от главния прокурор Борис Велчев и от председателя на етичната комисия на ВСС Цони Цонев. И двамата определиха първият мандат на Кокинов за успешен.

"Той има нелеката задача да управлява лицето на прокуратурата, в която са най-трудните дела, най-голямото напрежение и най-високите очаквания. Сигурно не е безгрешен. Да му дадем препоръка, за да сложи градската прокуратура на правилните релси", заяви Велчев.

Единствен Нестор Несторов се противопостави на кандидатурата на Кокинов.

"Ще се дистанцирам от определението успешен мандат. Колегата Налбантов спомена някои от недостатъците на прокуратурата - голям брой дела за доразследване и много оправдателни присъди. Освен това през годините прокурори от ръководството на СГП участваха в показни акции и така принизиха репутацията на институцията", заяви Несторов. Според него тези прокурори е трябвало да бъдат санкционирани от административния ръководител.

Малко след като бе преизбран, градския прокурор сподели притесненията си за това, че има риск за кадрови дефицит в Софийска градска прокуратура, поради отиването на градски в специализираните прокуратури, както и поради конкурсите в Апелативна и Върховна касационна прокуратура и за инспектори. Николай Кокинов бе един от наблюдаващите прокурори по делото срещу братята Николай и Красимир Маринови - Маргините. На първа инстанция съдът ги оправда по обвиненията за организиране на престъпна група и за поръчката на убийствата на генерала от запаса Любен Гоцев и бизнесмените Иван Тодоров-Доктора и близкият до групировката ТИМ Никола Дамянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews