ВСС окончателно изгони Кокинов от съдебната система

11 юли 2013 в 15:35 2196 1

Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов
Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно като магистрат бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

С 19 гласа "за", един "против" и двама "въздържали се", ВСС наложи на Кокинов най-тежкото дисциплинарно наказание.

Производството срещу него започна след скандалния запис на разговор в дома на Бойко Борисов в Банкя, където бившият премиер обсъжда с Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов разследването срещу Найденов и възможностите то да бъде решено в негова полза. Тримата обсъждат също така кадруването в съдебната система, в ясния контекст, че това винаги става през политически и лобистки натиск.

Обект на обсъждане в разговорите е и личният живот на магистрати и журналисти, както и собственият личен живот на Найденов и др.

Срещу Кокинов преди това имаше друго дисциплинарно производство за нарушаване на принципа на случайно разпределение на делата, по което той беше наказан със забележка. 

След като записите стигнаха до медиите, Кокинов подаде оставка като градски прокурор. Прокуратурата започна проверка на записите и за престъпление срещу правосъдието, но не откри такова. Единственото престъпление, което прокуратурата откри, е това, че записите са направени незаконно. За момента обаче не е ясно кой е авторът на записите. Има предположения, че това е станало през телефона на бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Миналата седмица от Съюза на съдиите в България изпратиха писмо до ВСС, в което настояват записите от Банкя да бъдат подробно проучени. “Не е пресилено да признаем, че скандал с такава интензивност в съдебната власт не се е случвал, защото никога в такава драстична степен из основи не е бил компрометиран конституционният принцип на разделението на властите”, пишат съдиите и припомнят репликите на Николай Кокинов, от които става ясно, че кадровото му развитие не зависи само от ВСС и изразява увереност, че Бойко Борисов е “избрал” главния прокурор Сотир Цацаров. “Уронването на престижа на съдебната власт и на доверието в нейната независимост се задълбочават и от убедеността на събеседниците, че изходът от делата, които коментират, не зависи единствено от доказателствата и закона”, пише още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!