Кокинов бил уволнен заради медийния отзвук на записа от Банкя

OFFNews 01 септември 2013 в 15:10 2374 1

Николай Кокинов, снимка :БГНЕС
Николай Кокинов, снимка :БГНЕС

Скандалният бивш градски прокурор Николай Кокинов е уволнен не защото не извършил нередно, а заради медийния отзвук след скандалния запис от Банкя.

Това твърди в жалба до Върховния административен съд неговият адвокат Петя Милкова, съобщава в. "Преса".

Защитничката настоява ВАС да отмени най-тежкото дисциплинарно наказание, като посочва, че единственото доказателство срещу клиента й е един незаконен запис на "личен" разговор между него и бившия премиер Бойко Борисов с участието на Мирослав Найденов. Всеки магистрат има "право на лични и социални контакти", посещението в дома на Борисов било "лично", а срещата с Мирослав Найденов там - "случайна", твърди адвокат Милкова.

Скандалният запис се появи в медиите на 26 април 2013 г. и бе подаден от неизвестно лице.

В него се чува как бившият градски прокурор търси ходатайството на Борисов за издигане в кариерата и дава съвети на Найденов по висящите му дела. Записа разкрива и как Кокинов предава на Борисов резултатите от проверката на незаконното подслушване от Цветан Цветанов преди тяхното официално оповестяване.

 По-късно Николай Кокинов бе уволнен дисциплинарно заради уронване престижа на професията.

Престижът на съдебната власт е уронен, признава адвокат Милкова. Но "вредите са причинени не от личната среща, а от публично оповестената информация за евентуалното съдържание на тази среща", твърди адвокатката на 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews