Кокинов споделил "чисто приятелски" на Борисов, че иска по-висок пост

Юлиан Христов 13 декември 2013 в 15:04 4522 6

Николай Кокинов. Снимка: БГНЕС
Николай Кокинов. Снимка: БГНЕС

 

Споделих на господин Борисов, че имам намерение да се кандидатирам за апелативен прокурор чисто приятелски. Това написал в обясненията си бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на Кокинов. Експрокурорът оспори в съда дисциплинарното наказание - уволнение, което ВСС му наложи след изнесените записи от къщата на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя.

Решението: Разговорите в Банкя уронват престижа на съдебната власт

От записите става ясно, че Кокинов си търси по-висок пост в йерархията на прокуратурата, а също така и че Борисов си е избрал Сотир Цацаров за главен прокурор. Става ясно още, че Кокинов изнася данни от доклад на прокуратурата за подслушванията в МВР.

С решението на ВАС от 12 декември 2013 година, съдиите отхвърлят жалбата на Кокинов, като са категорични, че поведението на бившия прокурор, който вече работи като консултант в частна адвокатска кантора, уронва престижа на съдебната власт и подобни контакти на магистрати с политици са неприемливи.

Според съдиите Кокинов е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати (КЕПБМ) и обсъждат възможността за "податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване".

"Даването на информация по висящо наказателно производство и обясняване на последващи стратегии по разследването сочи липса на независимост и безпристрастност при упражняване на правомощията", се казва в решението на магистратите. По този начин Кокинов е допуснал "грубо нарушение" на професионалната етика. 

В решението на съдиите се казва още: 

За участниците в него разговорът е бил „фриволен и шеговит на места” като „между мъже”, но тази оценка не може да замени неговата истинска същност, детерминирана от използвания на моменти вулгарен език при оценка на личните и професионални качества на обсъжданите лица.

Дълбоко укоримо е поведението на жалбоподателя във връзка с търсената от него политическа подкрепа за бъдещо кариерно израстване. Стремежът му да оглави Апелативна прокуратура София не е свързан с конкретни идеи за оптимизиране и подобряване работата на тази институция. Търсената подкрепа е в грубо нарушение на т.5.9 КЕПБМ според която, при кариерното си израстване, магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му.

Съдиите коментират в мотивите си, че правилата за етично поведение на магистратите не отричат тяхното право на лични и социални контакти. "Тези контакти обаче трябва да са обществено приемливи и да не разколебават доверието към магистрата и към органите на съдебната система", се казва в решението.

Обясненията: Позволявахме си един по-фриволен тон, защото се познаваме отдавна

Съдиите коментират и цитират обясненията, които Кокинов и Мирослав Найденов, са дали по време на разследването. В решението са цитирани подробно пасажи от обясненията, които те са дали пред прокурор. 

Денят на срещата е съвпадал с деня, в който прокуратурата е следвало да обяви публично резултатите от извършена проверка по повод подаден сигнал за незаконно подслушване в МВР. По този повод част от разговора между Бойко Борисов и Николай Кокинов е касаел предстоящия брифинг: „Кокинов каза по едно време, че бърза за репетиция за обявяване на резултатите от проверката за СРС. Стана ясно, че репетицията всъщност е оперативка, преди обявяването на резултатите от проверката на СГП по скандала със СРС-тата. Кокинов каза на Борисов, че нещата са сериозни и са подписани от всичките 11 или 13 проверяващи, ще има повдигнати обвинения. За мен не беше изненада да чуя това, тъй като знаех, че Цветанов е разпореждал подобни нерегламентирани мероприятия по отношение на министри, политици, общественици и т.н.” (обяснения на Мирослав Найденов – стр. 213).

Обсъждало се е и наказателното производство срещу Мирослав Найденов, което е било наблюдавано от Софийска градска прокуратура: „В един момент вместо Борисов се появи Кокинов. Беше официално облечен с костюм, не носеше нищо в себе си, което видимо да забележа. Нямам спомен да е носел нещо. С него съм се виждал и преди това много пъти. По повод официални мероприятия, по повод на сигнали, свързани с дейността на министерството, което ръководих. Виждали сме се на мероприятия при държавния глава, във връзка с национални празници. Познаваме се добре. Нямаме с него приятелски отношения и лично с него по друг повод не съм се срещал. Като се появи се поздравихме, дори се пошегувахме – стори ми се отслабнал, след което се изкуших да го попитам кой поръча това мое дискредитиране в публичното пространство, свързано с повдигането ми на обвинение за нещо, което се е влачило повече от три години и то в точно подбран определен момент – дни преди номинациите за депутати на ГЕРБ, с цел да ме извади от листите за надпревара. Кокинов ми каза това, което всъщност и аз подозирах, че това е поръчка на Цветан Цветанов – бившия вътрешен министър. Малко след това се появи господин Борисов …”

„След това провокирах Кокинов да потвърди това, което беше коментирал пред мен – да потвърди, че Цветанов е поръчал моето дискредитиране. Кокинов отговори, че трябва тези вътрешни проблеми да си ги коментираме в ГЕРБ, но потвърди пред Борисов, че Цветанов е поръчал моето дискредитиране. Каза, че подробности по делото не знае, тъй като е изолиран от това дело, че то се докладва директно на зам. главния прокурор г-н Сарафов, но се носели клюки, че съм поръчан, някой ми диша във врата, че моя близка по всяка вероятност ще бъде използвана от прокуратурата, за да бъда дискредитиран. Каза, че личното му мнение като прокурор е, че това е абсолютно скалъпено обвинение, което няма да издържи. След което те започнаха с Борисов друг разговор по отношение на намерение на Кокинов да кандидатства за апелативен прокурор”. (обяснения на Мирослав Найденов – стр. 213)

 „Коментирах единствено фактите от делото, по което Мирослав Найденов е обвиняем, като казвам информация от изнесеното по медиите.” „Помня, че зададох въпрос на г-н Найденов дали иска да чуе една клюка, която съм чул някъде из коридорите, че някаква негова приятелка, с която живеел щяла да свидетелства срещу него” (обяснения на Николай Кокинов – стр. 207)

Николай Кокинов е споделил намерението си да се кандидатира за поста „административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура” като е мотивирал това с голямата власт, която този пост дава и е поискал подкрепата на бившия министър – председател: „..След което те започнаха с Борисов друг разговор по отношение на намерение на Кокинов да кандидатства за апелативен прокурор. Този разговор не ме интересуваше, но доколкото разбрах молеше за някаква политическа подкрепа за Апелативната прокуратура, но не разбрах точно за каква позиция”. (обяснения на Мирослав Найденов – стр. 213)

„Споделих на господин Борисов, че имам намерение да се кандидатирам за апелативен прокурор чисто приятелски” (обяснения на Николай Кокинов – стр. 208).

Участниците в разговора са обсъждали по недопустим начин, личните и професионални качества на зам. градските прокурори Джамбазов и Василев, както и журналиста Борис Митов: „Що се касае до другите разговори, които проведохме в дома на господин Борисов, всичко, което съм коментирал относно сексуалността на този или онзи беше под формата на шега, разговор между мъже, както правят повечето българи. В крайна сметка това беше частен разговор, в частен дом, нерегламентирано записан. … Позволявахме си един по-фриволен тон, защото се познаваме отдавна. Безкрайно ми е неприятно, че частни разговори бяха изнесени в публичното пространство и си задавам риторичен въпрос, ако в къщи водя разговор с жена си и някой го запише и изнесе, това по-малко укоримо ли е”. (обяснения на Николай Кокинов – стр. 206 – 207).

„Между Кокинов и Борисов имаше шеговити коментари, свързани с колеги на Кокинов, разговора беше шеговит и малко нецензурен - типичен за мъжкия диспут стил” (обяснения на Мирослав Найденов стр.213).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews