Посланик Москаленко: Мирът в Украйна все още е далеч

OFFNews 23 август 2022 в 09:53 1704 1

Виталий Москаленко

Снимка Стопкадър

Виталий Москаленко

Мирът съвсем не е близо, още не се знае колко далече е.

Това коментира в интервю за bTV посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко по повод Деня не независимостта 24 август - знакова за страната дата, на която тя се отделя от СССР.

Той заяви, че войната е пълномащабна и дори днес е имало обстрел в Харков и Запорожие.

"20% от територията на Украйна вече е окупирана, а страната води битка за независимост. Вярвам, че скоро ще има прелом на бойното поле, има всички предпоставки", добави дипломатът. Това по думите му, се доказало от героичната съпротива на украинския народ и подкрепата на западния свят, вкл. на България.

Посланикът заяви, че народът му ще се бори да си върне всички окупирани територии, в т.ч. и Крим.

Той съобщи, че днес се провежда т.нар. втора кримска платформа, в която ще вземат участие 12 държавни ръководители и външни министри, сред които и външният министър на България. Целта на платформата, по думите му, е да декларира, че Крим принадлежи на Украйна и че задача на Украйна е да върне всички окупирани територии.

Посланикът коментира и въпроса с военната помощ, която България оказва на Украйна, и обещания ремонт у нас на военна техника. Без да даде категоричен отговор, той каза, че се извършват "определени действия" в тази посока.

Попитан доколко България действително оказва помощ на Украйна във военно отношение, той съобщи, че вчера външният министър на страната Дмитро Кулеба е направил изявление, изброявайки държавите, които помагат. На въпрос къде в този списък е България, Москаленко отговори: "Не на последно място". По думите му само две страни не оказват помощ - Унгария - по известни причини, и Австрия - поради политиката си за неутралитет. Но пък страни като Швеция са променили тази си политика и са започнали да оказват подкрепа, припомни той.

Дипломатът коментира и убийството на Даря Дугина, като заяви, че е в стила на Москва да обвини украинските тайни служби. Според Москаленко това е изфабрикувано и цели да отклони вниманието от войната или показва размирици между Дугин и путинската клика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков